Zakonisht, galaktikat e mëdha, si tonat, kanë një vrimë të madhe të zezë në qendër të tyre, por një ekip ndërkombëtar i astronomëve ka zbuluar galaktikën e parë në rajonin qendror të së cilës ka tre vrima të zeza të mëdha, relativisht afër njëra-tjetrës.Kjo është galaktika NGC 6240 rreth 300 milion vite dritë nga Toka. Deri më tani, shkencëtarët mendonin se ai kishte dy vrima të zeza qendrore, por përfundimisht gjetën një të tretë.

 Vrimat e zeza supermasive veprojnë si motorët që fuqizojnë qendrat e galaktikave, përfshirë galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit. Por, në fillim, shkencëtarët kanë vërejtur se një galaktikë përmban tre vrima të zeza supermasive në thelbin e saj dhe ato çuditërisht janë afër.

Galaktika, NGC 6240, ka një formë të pazakontë, e cila më parë i bëri shkencëtarët të besojnë se ajo u krijua kur dy galaktika më të vogla u përplasën dhe filluan të bashkohen.

NGC 6240 është relativisht afër nesh me standarde universale në 300 milion vite dritë larg, kështu që astronomët kanë qenë në gjendje ta studiojnë atë në të gjitha gjatësitë e valëve të dritës.

Ajo u pa si një standard për ndërveprimin galaktik dhe shkencëtarët menduan se për shkak të bashkimit, ka të ngjarë të ketë dy vrima të zeza në thelbin e saj.

Por vëzhgimet e reja zbuluan një vrimë të tretë të zezë supermasive në qendër të galaktikës. Çdo vrimë e zezë ka masën e më shumë se 90 milion diell secila.

Gjetjet u botuan të enjten në revistën Astronomy & Astrophysics . Vëzhgimet e reja të galaktikës u morën nga Teleskopi Shumë i Madh i Observatorit Jugor Evropian në Kili.

"Përmes vëzhgimeve tona me rezolucion hapësinor jashtëzakonisht të lartë ne ishim në gjendje të tregonim se sistemi ndërveprues i galaktikës NGC 6240 pret jo dy - siç supozohej më parë - por tre vrima të zeza supermasive në qendër të tij," tha Ëolfram Kollatschny, autor kryesor i studimit dhe profesor në Universitetin e Göttingen.

Të tre vrimat e zeza mund të gjenden në të njëjtin rajon që ka më pak se 3000 vjet dritë në të gjithë. Për referencë, astronomët thanë se kjo hapësirë është më e vogël se një e pesta e madhësisë së të gjithë galaktikës.

"Një përqendrim i tillë i tre vrimave të zeza supermasive nuk ishte zbuluar kurrë në univers", tha Peter Ëeilbacher, autor studimi në Institutin Leibniz për Astrofizikën Potsdam.

"Rasti aktual jep prova të një procesi të bashkimit të njëkohshëm të tre galaktikave së bashku me vrimat e tyre qendrore të zeza".

Ky zbulim do të lejojë që astronomët të kuptojnë më shumë se si evoluojnë galaktikat me kalimin e kohës, veçanërisht galaktikat më të mëdha në univers.

"Nëse ndodhin proceset e shkrirjes së njëkohshme të disa galaktikave, atëherë galaktikat më të mëdha me vrimat e tyre të zeza supermasive qendrore janë në gjendje të evoluojnë shumë më shpejt," tha Ëeilbacher.

"Vëzhgimet tona japin indikacionin e parë të këtij skenari."

Me kalimin e kohës, me gjasë disa milion vjet, të tre vrimat e zeza supermasive do të bashkohen, thanë studiuesit.

Ky bashkim i fundit pritet të krijojë valë tepër të forta gravitacionale, ose të zgjasë në hapësirën e kohës.

 

/Ora News.tv/