Helmimi nga ushqimi shpesh diagnostikohet bazuar në një histori të hollësishme, duke përfshirë sa kohë keni qenë të sëmurë, simptomat tuaja dhe ushqimet specifike që keni ngrënë. Mjeku juaj gjithashtu do të kryejë një provim fizik, duke kërkuar shenja të dehidrimit.

Në varësi të simptomave dhe historisë suaj shëndetësore, mjeku juaj mund të kryejë teste diagnostikuese, të tilla si një test gjaku ose ekzaminim për parazitët, për të identifikuar shkakun dhe konfirmuar diagnozën.

Në disa raste, shkaku i helmimit nga ushqimi nuk mund të identifikohet.

Trajtimi

Trajtimi për helmim nga ushqimi zakonisht varet nga burimi i sëmundjes, nëse njihet dhe nga ashpërsia e simptomave tuaja. Për shumicën e njerëzve, sëmundja zgjidhet pa trajtim brenda disa ditësh, megjithëse disa lloje të helmimeve nga ushqimi mund të zgjasin më gjatë.

Trajtimi i helmimit nga ushqimi mund të përfshijë:

Zëvendësimi i lëngjeve të humbura. 

Lëngjet dhe elektrolitet - minerale të tilla si natriumi, kaliumi dhe kalciumi që mbajnë ekuilibrin e lëngjeve në trupin tuaj - të humbur në diarre të vazhdueshme duhet të zëvendësohen. Disa fëmijë dhe të rritur me diarre të vazhdueshme ose të vjella mund të kenë nevojë për shtrimin në spital, ku ata mund të marrin kripëra dhe lëngje përmes një vene (intravenoze), për të parandaluar ose trajtuar dehidratimin.

Antibiotikët. 

Mjeku juaj mund t’ju japw disa antibiotikë nëse keni disa lloje helmimesh nga ushqimi bakterial dhe simptomat tuaja janë të rënda. Helmimi nga ushqimi i shkaktuar nga listeria duhet të trajtohet me antibiotikë intravenoz gjatë shtrimit në spital. Sa më shpejt të fillojë trajtimi, aq më mirë. Gjatë shtatëzanisë, trajtimi i shpejtë me antibiotikë mund të ndihmojë që infeksioni të mos prekë fëmijën.

Antibiotikët nuk do të ndihmojnë helmimin nga ushqimi i shkaktuar nga viruset. Antibiotikët në të vërtetë mund të përkeqësojnë simptomat në disa lloje të helmimeve nga ushqimi viral ose bakterial. Bisedoni me mjekun tuaj.

Të rriturit me diarre që nuk janë të përgjakshme dhe që nuk kanë ethe mund të gjejnw lehtësim nga marrja e medikamenteve loperamide (Imodium A-D) ose subsalicylate bismuth (Pepto-Bismol). Pyesni mjekun tuaj për këto mundësi.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike shtëpiake

Zëvendësoni lëngjet e humbura dhe elektrolitet

Kur keni helmim nga ushqimi, duhet të zëvendësoni lëngjet e humbura dhe elektrolitet për të parandaluar dehidratimin ose trajtimin e dehidrimit të butë. Duhet të pini shumë lëngje. Nëse të vjellat janë problem, provoni të pini sasi të vogla të lëngjeve të pastra. Zëvendësimi i lëngjeve dhe elektroliteve të humbura është trajtimi më i rëndësishëm për helmimin nga ushqimi.

Të rriturit. Shumica e të rriturve me helmim nga ushqimi mund të zëvendësojnë lëngjet dhe elektrolitet me lëngje si psh

-ujë

-lëngje frutash me ujë të shtuar për të holluar lëngun

-pije sportive

-lengjet e mishit

-Ushqimi me kripë gjithashtu mund të ndihmojë në zëvendësimin e elektroliteve.

Të moshuarit me një sistem të dobësuar imunitar dhe të rriturit me diarre të rëndë ose simptoma të dehidrimit duhet të pinë zgjidhje të rehidrimit oral, siç janë Pedialyte, Naturalyte, Infalyte dhe CeraLyte. Zgjidhjet e rehidrimit oral janë lëngje që përmbajnë glukozë dhe elektrolite.

Fëmijët. Nëse fëmija juaj ka helmim nga ushqimi, duhet t'i jepni fëmijës tuaj një zgjidhje për rehidratim oral - siç janë Pedialyte, Naturalyte, Infalyte dhe CeraLyte — siç drejtohet. Bisedoni me një mjek për dhënien e këtyre zgjidhjeve për foshnjën tuaj. Foshnjat duhet të pinë qumështin e gjirit ose formulën si zakonisht.

/Ora News.tv/