Shqetësimet janë në rritje rreth çësthjes së sa mund të mbijetojë koronavirusi në sipërfaqe, aq shumë sa banka qendrore e Kinës ka marrë masa për të pastruar thellë paratë e saj, e cila ndërron shumë duar në ditë, në përpjekje për të përmirësuar virusin.

Është e panjohur saktësisht se sa kohë mund të mbetet koronavirusi në sipërfaqe të ndotura dhe objekte me potencialin e infektimit të njerëzve, por disa studiues po zbulojnë të dhëna duke studiuar sjelljet e koronavirusëve të tjerë.

Koronaviruset janë një grup i madh i viruseve të zakonshëm tek kafshët. Në raste të rralla, ato mund të transmetohen nga kafshët te njerëzit, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Zyrtarët nuk e dinë se çfarë kafshe mund të ketë shkaktuar shpërthimin aktual të koronavirusit të ri në Ëuhan, Kinë.  Shkencëtarët kanë zbuluar se njerëzit e infektuar me koronavirusin Mers ka ardhur si shkak i kontaktit me devetë, ndërsa koronavirusi SARS  është shkaktuar nga macet.

Këto koronaviruse njerëzore, të tilla si SARS dhe MERS, janë zbuluar se vazhdojnë të qëndrojnë në sipërfaqe të pajetë - përfshirë sipërfaqe metalike, qelqi ose plastike - për  9 ditë nëse ajo sipërfaqe nuk do të dezinfektohet, sipas hulumtimit të publikuar në fillim të këtij muaji në Gazetën e Infeksionit Spitalor.

Hulumtimi i ri përfshinte analizimin e 22 studimeve të botuara më parë mbi koronaviruset, për të cilët studiuesit shpresojnë se mund të ndihmojnë në sigurimin e pasqyrës së koronavirusit të ri.

"Bazuar në të dhënat aktuale të disponueshme, do të mbështetesha kryesisht në të dhënat nga koronavirus SARS, i cili është më i afërti me COVID-19 me ngjashmëri të sekuencës 80% - ndër koronaviruset e testuara. Koeonavirusi SARS, qëndronte 9 dit në  sipërfaqe nëse nuk dizifektoheshe ", tha Dr. Charles Chiu, një profesor i sëmundjes infektive në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko dhe drejtor i Qendrës Diagnostics and Discovery Viral USCF-Abbott, i cili nuk ishte i përfshirë në studim i ri.

"Sidoqoftë, është shumë e vështirë të ekstrapolohen këto gjetje në COVID-19 për shkak të shtameve të ndryshme, titujve viralë dhe kushteve mjedisore që janë testuar në studime të ndryshme dhe mungesa e të dhënave për këtë koronavirus", tha ai. "Më shumë hulumtime duke përdorur kulturat e koronavirusit të ri janë të nevojshme për të përcaktuar kohëzgjatjen që mund të mbijetojë në sipërfaqe."

CDC ka vërejtur se koronaviruset mendohet të përhapen më shpesh nga pikat e frymëmarrjes, siç janë pikat në një kollë apo teshtitje, dhe koronaviruset në përgjithësi kanë "mbijetesë të dobët" në sipërfaqe - por ka ende shumë për të mësuar në lidhje me sëmundjen e koronavirusit të ri , me emrin COVID-19.

"Mund të jetë e mundur që një person të mund të marrë COVID-19 duke prekur një sipërfaqe ose objekt që ka virusin në të dhe pastaj të prekë gojën, hundën ose ndoshta sytë e tyre, por kjo nuk mendohet se është mënyra kryesore e përhapet virusi, "sipas ëebfaqes së CDC.

/Ora News.tv/