Më shumë se 11.200 shkencëtarë nga 153 vende, kanë nënshkruar një deklaratë ku paralajmërojnë se nuk bëhet më fjalë për ndryshime klimatike por emergjencë klimatike.

Ata flasin për "vuajtjet e papritura njerëzore" që do të ndodhin në mënyrë të pashmangshme nëse nuk ka një zhvendosje radikale dhe të qëndrueshme në aktivitetet njerëzore që përkeqësojnë klimën dhe rritin temperaturën përmes emetimeve të "gazit serë".

Deklarata, e botuar në revistën BioScience, bazohet në një analizë të të dhënave shkencore nga 40 vitet e fundit (që nga Konferenca e Parë Botërore e Klimës e mbajtur në Gjenevë në 1979), duke përfshirë shumë fusha, siç janë emetimet e gazrave, përdorimi i energjisë, temperaturat , rritja e popullsisë, shpyllëzimi, shkrirja e akullit, normat e rritjes së PBB-së.

Për momentin, siç theksojnë ata, nuk po arrihet ndonjë përparim i vërtetë, pasi emetimet e gazrave serë vazhdojnë të rriten me shpejtësi, siç janë temperaturat globale në tokë dhe det, oqeanet, incidenca e motit ekstrem, shkrirja akulli në Antarktidë, Arktik dhe Groenlandë, prodhimi i mishit për frymë, humbja e pemëve nga Toka, numri i pasagjerëve që udhëtojnë në ajër dhe disa tregues të tjerë "të këqij".

"Shkencëtarët e kanë detyrim moral të paralajmërojnë njerëzimin për ndonjë kërcënim të madh. Nga të dhënat që kemi, është e qartë se po përballemi me një nevojë urgjente ndaj klimës, "tha Dr. Thomas M. Neësome nga Universiteti i Sidneit.

"Megjithë 40 vjet negociata të mëdha ndërkombëtare, në thelb nuk kemi arritur të merremi me krizën. Ndryshimet klimatike kanë mbërritur dhe po përshpejtohen më shpejt nga sa prisnin shumë shkencëtarë ", tha profesori i ekologjisë në Universitetin Shtetëror Oregon, Ëilliam Ripple.

Në deklaratën e tyre të përbashkët, shkencëtarët nxjerrin në pah gjashtë fushat në të cilat njerëzimi duhet të ndërmarrë veprime të menjëhershme për të ngadalësuar ndryshimin e klimës:

Energjia: Përdorimi i gjerë i praktikave dhe teknologjive të kursimit të energjisë, zëvendësimi i karburanteve fosile me alternative / të rinovueshme të pastër ’, ndalimi i pompimit të rezervave të reja të naftës dhe gazit, eliminimi i subvencioneve për ndërmarrjet e naftës, vendosja e taksave të karbonit për të kufizuar përdorimin e karburantit.

Ndotësit: Shkurtoni shpejt emetimet e metanit, hidrokarbureve, blozës dhe ndotësve të tjerë me jetë të shkurtër që ndikojnë në klimë.

Natyra: Kufizoni në mënyrë drastike pastrimin e tokës, restaurimin dhe mbrojtjen e ekosistemeve, veçanërisht pyjeve.

Ushqyerja: Rritja e konsumit të ushqimeve bimore dhe zvogëlimi i mishit dhe produkteve të tjera të kafshëve (duke rritur ndjeshëm emetimet e gazit dhe gazit të "serrës"), shndërrimi i shumë fermave blegtorale në bujqësi dhe zvogëlimi i mbeturinave ushqimore (aktualisht të paktën një e treta e ushqimit të prodhuar përfundon në plehra pa u konsumuar).

Ekonomia: Varësia nga karburantet fosile, përkeqësimi i rritjes së vazhdueshme të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) dhe mirëqenies materiale si një objektiv qendror, kufizime në nxjerrjen e lëndëve të para dhe shfrytëzimin e ekosistemeve të tjerë, duke theksuar qëndrueshmërinë afatgjatë.

Popullsia: Stabilizimi (tani duke u rritur në një shkallë prej më shumë se 200,000 njerëz në ditë), promovimi i masave të drejtësisë sociale dhe ekonomike.

Shkurt, siç thonë shkencëtarët, "ne duhet të transformojmë mënyrën se si qeverisim, drejtojmë, hamë dhe plotësojmë nevojat tona fizike dhe energjitike". Në të njëjtën kohë, ata i bëjnë thirrje publikut "të kuptojë madhësinë e krizës, të rregullojë përparësitë e saj dhe të monitorojë progresin".

Shenjat inkurajuese për të ardhmen shihen ngadalësimi i nivelit të lindjeve në të gjithë botën në 20 vitet e fundit, rritja e përdorimit të energjisë së erës dhe diellit dhe mobilizimi gjithnjë e më dinamik i qytetarëve, veçanërisht të rinjve, të cilët kërkojnë ndryshim.

/Ora News.tv/