Presidenti i ri i zgjedhur i Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski, pasi mori certifikatën nga Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve, tha se me këto zgjedhje vendi tregoi se mund të veprojë në mënyrë evropiane dhe institucionet duhet të punojnë në mënyrë profesionale.

Për nënshkrimin e ligjeve që nuk janë nënshkruar nga Presidenti aktual Gjorge Ivanov, ai tha se do të konsultohet me ekipin e tij ligjor javën e ardhshme. Ai njoftoi se do të reformojë shërbimet e Inteligjencës nën autoritetin e Presidentit.

Revansh politik, tha ai, nuk do të ketë as në institucionet nën autoritetin e presidentit dhe as në zyrën presidenciale.

Të gjithë ata që kanë punuar në mënyrë profesionale, siç theksoi ai, do të vazhdojnë të punojnë dhe kushdo që ka shkelur ligjin do të mbajë përgjegjësi.

"Për herë të parë që nga vitet '90, të gjithë pjesëmarrësit në procesin zgjedhor kanë njohur rezultatin e zgjedhjeve. Kjo ndodh pas 25 vjetësh dhe është një rekomandim jashtëzakonisht i mirë për ne si shtet në prag të samitit të qershorit të BE. Pas disa dekadash, shteti ka treguar se mund të sillet në një mënyrë evropiane dhe institucionet të jenë profesionale dhe jo-partiake, "tha Pendarovski.

Ai shtoi se pas dorëzimit të postit së bashku me presidentin aktual Gjorge Ivanov, ai do të takohet me punonjësit, ku do t'u tregojë atyre se nuk kanë asgjë për tu frikësuar.

"Revanshi politik duhet të tejkalohet. Kush e ka shkelur ligjin do të përgjigjet, ai që punon siç duhet, me profesionalizëm, do të mbetet në punë pavarësisht nëse është anëtar i partisë në pushtet, në opozitë apo jo anëtar i ndonjë partie politike, "tha Pendarovski.

Rreth ligjeve të panënshkruara nga Ivanov, Presidenti  theksoi se do të përpiqet sa më shpejt që të jetë e mundur, brenda javës së ardhshme për të ngritur ekipin e tij ligjor për shkak se, siç tha ai, nuk dëshiron të nënshkruajë "verbërisht".

Presidenti maqedonas tha gjithashtu se do të reformojë shërbimet e sigurisë nën juridiksionin e tij, abuzimet e të cilëve shkaktuan krizën e thellë politike në vitin 2015.

"Do të ketë reformin të këtyre shërbimeve sepse segmente të rëndësishme janë ende të pareformuara", tha Pendarovski  kur u pyet se çfarë do të bëhet persona të Shërbimeve të Inteligjencës, të përfshirë në disa ngjarje të pakëndshme.

/Ora News.tv/