Një grup ndërpartiak i deputetëve të lartë britanikë ka kërkuar nga qeveria egjiptiane që të lejojë që të vizitojnë ish-presidentin e burgosur, Mohamed Morsi, mes raportimeve se shëndeti i tij është përkeqësuar seriozisht.

Morsi është duke u mbajtur në izolim në burgun e Tora dhe familja e tij është lejuar që ta vizitojë atë vetëm dy herë që kurse u burgos pas një grushti ushtarak në vitin 2013.

Morsi fitoi presidencën në zgjedhjet pas kryengritjes popullore kundër sundimit 30-vjeçar të Hosni Mubarakut dhe drejtoi vendin përreth një vit, teksa u rrëzua nga posti me grusht shteti nga ushtria dhe më pas u arrestua. Ai u burgos për një sërë veprash penale duke përfshirë rrezikimin e sigurisë kombëtare duke nxjerrë dokumente në Katar dhe duke nxitur dhunën nga Vëllazëria Myslimane.

Ka pasur raporte se atij iu është mohuar aksesi në trajtimin adekuat mjekësor gjatë kohës së burgimit. Kërkesa për ta vizituar i është dërguar ambasadorit egjiptian në Britani të Madhe dhe ndjek një kërkesë për deputetët britanikë nga anëtarët e familjes Morsi.

Deputetët dhe avokatët ndërkombëtarë që kërkojnë qasje përfshijnë ish-kryetarin e komitetit të zgjedhur të Lordin Faulks, ish-ministër i drejtësisë dhe Paul Williams, një anëtar i punës në komitetin e selektimit të shëndetit. Tim Moloney QC do të vepronte si këshilltar ligjor i grupit.

Blunt tha: "Ka shqetësime të besueshme se kushtet nën të cilat Dr Morsi po mbahet, mund të bie ndesh jo vetëm me standardet ndërkombëtare por edhe me ato të Egjiptit. E bëjmë këtë kërkesë tek autoritetet egjiptiane duke kërkuar të shohim dhe të vlerësojmë për veten tonë kushtet në të cilat Dr Morsi po mbahet".

/Ora News.tv/