Një asteroid "i humbur", të paktën trefishi i madhësisë së një objekti që u dogj në qytetin rus të Chelyabinsk në vitin 2013, po vjen drejt Tokës në një nga qasjet më të afërta të vërejtura ndonjëherë në një objekt të tillë të kësaj madhësie.

Asteroid 2010 WC9 është midis 60 dhe 130 metra në diametër dhe pritet të kalojë Tokën, të martën, në gjysmën e distancës së hënës. Ky është një nga "fluturimet" më të afërta nga një asteroid i këtij diametri, sipas Organizatës Ndërkombëtare Meteor.

Rruga e hapësirës besohet të jetë ekuivalente me atë që shpërtheu më shumë se 100 vjet më parë në rajonin rus Tunguska në Siberi - ngjarja më e madhe me ndikim në Tokë të regjistruar ndonjëherë.

Është vlerësuar të jetë të paktën trefishi i madhësisë së asteroidit që shpërtheu mbi Chelyabinsk më 15 shkurt 2013.

Sidoqoftë ky asteroid nuk paraqet kërcënim për planetin tonë dhe pritet të kalojë në mënyrë të sigurt. Asteroidi nuk do të jetë i dukshëm me sy të lirë, por mund të jetë mjaft i ndritshëm për t'u gjurmuar nga teleskopët më të vegjël amatorë. Personat e pasionuar pas hapësirës në hemisferën jugore pritet të kenë më shumë gjasa të kapin një paraqitje të shkurtër.

Observatorët e Northolt në Londër do të transmetojnë ngjarjen në Facebook.

/Ora News.tv/