Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara do të fillojnë bisedimet formale mbi një marrëveshje të tregtisë së lirë, duke i hapur rrugën marrëveshjes më të mëdha tregtare në histori. Presidenti i Komisionit Europian, Jose Manuel Barroso, ishte ai që komunikoi nisjen e bisedimeve, pak pas fjalimit të presidentit Barack Obama, në fjalimin e tij të përvitshëm adresuar kombit. Kjo marrëveshje synon të heqë pengesat doganore dhe tatimet e tjera të lidhura me import-eksportet e ndërsjellta, midis dy ekonomive më të mëdha në botë. Në vitin 2012, niveli i shkëmbimeve tregëtare midis SHBA-ve dhe 27 vendeve anëtare të BE-së arriti nivelin e 455 miliardë eurove. Obama njoftoi mbështetjen e SHBA për bisedimet si pjesë e fjalimit të tij vjetor në Kongres të martën, duke thënë se një marrëveshje e tregtisë së lirë do të "nxisë eksportet amerikane,duke rritur punësimin në vend, dhe duke shtruar rrugën e rritjes ekonomike". Sipas Obamës, kjo marrëveshje do të bëjë të mundur që SHBA dhe BE të konkurrojnë më mirë me tregjet aziatike në rritje. Në një deklaratë të përbashkët, liderët e SHBA dhe BE thanë se tregtia midis SHBA-së dhe BE-do të mbështetën miliona vende pune në të dy anët e Atlantikut. "Ne jemi të angazhuar për të bërë këtë marrëdhënie një shofer edhe më të fortë e prosperitetit tonë," tha deklarata. Sipas vlerësimeve të Bashkimit Europian, firmosja e kësaj marrëveshje do t'i japë ekonomisë një rritje të përvitshme prej 0,5 të Prodhimit të Brendshëm Bruto, mesatarisht, në secilin prej vendeve anëtare.

/Ora News.tv/