Shkencëtarët kanë krijuar gjak artificial në laborator dhe pretendojnë që mund të bëhet transfuzion tek pacientët, pavarësisht nga grupi i tyre i gjakut.

Ekipi i shkencëtarëve nga Japonia krijoi gjakun me qelizat e kuqe, që përmban oksigjen dhe tombocite, që shkaktojnë mpiksje kur lëkura prehet ose gërvishtet.

Gjaku artificial u testua tek 10 lepuj dhe 6 prej tyre mbijetuan.

Shkencëtarët thanë se kjo është e krahasueshme nëse kafshët do trajtoheshin me gjak të vërtetë.

Ata besojnë se shpikja e tyre mund të shpëtojë njerëzit në rrezik vdekje duke u mundësuar personave të dëmtuar që të trajtohen në vendin e ngjarjes.

Pacientët duhet të shkojnë në spital dhe më pas mjekët të përcaktojnë grupin e gjakut.

Gjaku artificial u krijua nga shkencëtarët nga National Defense Medical College në Tokorozaëa.

Ndërsa rezultatet e studimit i publikuan në revistën Transfusion.

/Ora News.tv/