Testimet për qentë e stërvitur posaçërisht për të zbuluar koronavirusin tek njerëzit, madje edhe para shfaqjes së simptomave, sapo kanë filluar në Londër.

“Studiuesit shpresojnë që qentë e stërvitur të përdoren si masë e re e mundshme paralajmëruese për të zbuluar koronavirusin në të ardhmen", tha qeveria e Mbretërisë së Bashkuar të Shtunën.

Gjyqi do të shqyrtojë nëse gjashtë qenët, të quajtur "The Super Six", një përzierje e Labradors dhe Spaniels Cocker, mund të trainohen për të zbuluar koronavirusin nga mostrat e aromës.

Sëmundjet e frymëmarrjes dihet se ndryshojnë erën e trupit, sipas studiuesve, të cilët shpresojnë se qentë mund të zbulojnë virusin pasi ato kanë qenë në gjendje të bëjnë edhe me malarinë.

"Ne jemi të kënaqur që qeveria na ka dhënë mundësinë të demonstrojmë se qentë mund të luajnë një rol në luftën kundër Covid-19. Ata kanë potencialin për të ndihmuar duke kontrolluar shpejt njerëzit. Shpresojmë se kjo do të parandalojë një kulm të dytë dhe do të lejojë që burimet e çmuara të NHS të përdoren aty ku është më e nevojshme ", tha Dr. Claire Guest, CEO dhe bashkëthemelues i Dogs Detection Medical.

Studiuesit tashmë kanë trajnuar qen për të zbuluar erën e shumë sëmundjeve të ndryshme tek njerëzit, të tilla si kanceri, malarja dhe sëmundja e Parkinsonit.

"Ne jemi të sigurt se qentë tanë do të jenë në gjendje të gjejnë erën e Covid-19 dhe ne pastaj do të kalojmë në një fazë të dytë për t'i provuar ato në situata të drejtpërdrejta. Shpresojmë të punojmë me agjensi të tjera për të trajnuar më shumë qen. Ne jemi tepër krenarë që hunda e një qeni mund të shpëtojë shumë jetë," Dr. Claire.

/Ora News.tv/