Ministrat e financave të Eurozonës kanë rënë dakord për të vënë çështjen e vështirë të vlerës së euros në takimin e G20 në Moskë gjatë kësaj javë. Ministrat e financave dhe bankierët qendrorë nga 20 vendet më të mëdhenj në botë takohen të premten dhe të shtunën. Monedha e vetme është rritur ndjeshëm në muajt e fundit, dhe Franca dhe Gjermania nuk bien dakord mbi çfarë duhet të bëni në lidhje me të. Franca kërkon që  Banka Qendrore Evropiane të marrë  në konsideratë vendosjen e një objektiv për euro, duke e çuar atë kur ajo rritet. Në Bruksel ministri francez i financave Pierr Moskoviçi përsëriti mesazhin, duke bërë thirrje për veprim të fortë. "Ne duhet të sigurojme se do të frenojmë paqëndrueshmërinë e çmimeve të aksioneve, ose lëvizjet e parregullt që kanë një efekt negativ në ekonomi, dhe  ne kemi nevojë për një qasje të koordinuar",  theksoi ministri  francez i financave. Thirrja u shfaq për të fituar pak mbështetje. Gjermania është kundër ndërhyrjes në politikën e kursit të këmbimit. "Problemet e kursit të këmbimit nuk ekzistojnë vetëm në dhe me euron, por ka shqetësime me monedhat e tjera të mëdha ", tha Ministri gjerman i financave Wolfgang Schauble. Një euro e fortë dëmton eksportet, sepse kjo i bën ata më të shtrenjta jashtë vendit. Franca është  një vend veçanërisht i  ndjeshëm.  Moskovici ka paralajmëruar se nëse euro  do të vazhdojë të  vlerësohet  në normën aktuale, ajo do të marrë 0,3 pikë përqindje jashtë rritjes ekonomike të vendit.

/Ora News.tv/