Ministria e shëndetësisë e Francës ka sugjeruar që pilulat kundër inflamacionit si ibuprofen mund të përkeqësojnë koronavirusin, duke ngritur pyetje se çfarë ilaçe duhet të marrin njerëzit për të trajtuar simptomat e sëmundjes dhe çfarë jo.

Ministri i Shëndetësisë Olivier Veran, i cili ka punuar edhe si neurolog, ka postuar në Tëitter të shtunën se "marrja e ilaçeve anti-inflamatore (ibuprofen, kortizon ...) mund të jetë një faktor rëndues i infeksionit. Nëse keni ethe, merrni paracetamol. Nëse ju tashmë përdorni ilaçe anti-inflamatore, këshillohuni mjekun tuaj për këshilla. "

Sugjerimi i tij u kritikua nga disa ekspertë të shëndetit, të cilët cituan mungesën e provave në dispozicion të publikut që sugjerojnë një lidhje midis ibuprofen dhe efekteve anësore të koronavirusit. Aktualisht nuk ka asnjë provë shkencore të botuar që virusi është përkeqësuar nga ibuprofen.

Sidoqoftë, rekomandimi i Veran erdhi në të njëjtën ditë që qeveria franceze raportoi se "efektet anësore serioze" të lidhura me përdorimin e ilaçeve anti-inflamatore jo-steroide (NSAID) - familja e barnave që përfshin ibuprofen - janë identifikuar " me pacientë të prekur nga Covid-19, në raste të mundshme ose të konfirmuara ".

"Ne përsërisim se trajtimi i një ethe ose dhimbje të lidhur me Covid-19 ose me ndonjë sëmundje tjetër virale të frymëmarrjes duhet të jetë paracetamoli," shtuan udhëzimet e reja të ministrisë. Paracetamoli zakonisht njihet në SH.B.A si acetaminofen.

Postimi i Veran-it u nda gjerësisht, veçanërisht në Francë, dhe ka ngritur pyetje mbi ndikimin e ibuprofen në trajtimin e virusit.

"Një shqetësim i thellë për këtë deklaratë të guximshme", tha Muge Cevik, studiues në Universitetin e St Andreës Infeksionit dhe Divizionit Global të Shëndetit, në Tëitter. "Nuk ka asnjë provë shkencore që unë jam i vetëdijshëm për atë që ibuprofen [shkakton më keq] rezultate në # COVID19."

"Unë nuk mendoj se kemi pasur ndonjë provë të fortë për të sugjeruar se [ibuprofen rënduese Covid-19] është një shqetësim në këtë pikë," tha Dr. Yvonne Maldonado, profesor i pediatrisë dhe sëmundjes infektive epidemiolog në Universitetin Stanford në Kaliforni.

Por ekspertë të tjerë sugjeruan që këshillat e Veranit janë në përputhje me udhëzimet e përgjithshme të disa vendeve për qetësuesin anti-inflamator siç është ibuprofen, edhe nëse lidhja e tyre specifike me koronavirusin nuk është e qartë.

"Ekziston një arsye e mirë për të shmangur ibuprofenin pasi ajo mund të përkeqësojë dëmtimin akut të veshkave të sjellë nga ndonjë sëmundje e rëndë, përfshirë sëmundjen e rëndë Covid-19. Nuk ka ende ndonjë arsye shtesë të pranuar gjerësisht për ta shmangur atë për Covid-19," Rupert Beale, një udhëheqës i grupit në Biologjinë qelizore të infeksionit në Institutin Francis Crick në Mbretërinë e Bashkuar, tha për Qendrën e Mediave të Shkencës në Mbretërinë e Bashkuar.

Ibuprofen mund të ndikojnë në mënyrën se si Covid-19 lidhet me qelizat njerëzore, sipas Dr. Yogen Kanthi, profesor ndihmës i kardiologjisë në Universitetin e Miçiganit, i cili studion inflamacionin.

"Ka të dhëna nga studimet themelore të shkencës që kanë treguar se vetë Covid-19 lidhet me një proteinë në sipërfaqen e qelizave të quajtur ACE2", tha ai. "Ekziston një rrezik hipotetik që dhënia e NSAIDs si ibuprofen mund të rrisë nivelin e ACE2 të treguar në modelet e kafshëve, por jo te pacientët."

Ekspertët gjithashtu thanë që ata nuk kishin parë ndonjë provë lidhur me deklaratën e Veran për kortizonin si një faktor rëndues i Covid-19. "Të dhënat janë mjaft të paqarta," tha Kanthi.

Disa mjekë dhe studiues thanë se duhen më shumë prova para se të tërhiqen lidhjet midis simptomave ibuprofen dhe Covid-19, dhe pacientët të cilëve u është dhënë recetë anti-inflamatore për problemet shëndetësore afatgjata duhet të flasin me mjekët e tyre përpara se të ndryshojnë ilaçet.

/Ora News.tv/