Monedha e përbashkët europiane feston sot 20 vjetorin e krijmit.

Pikërisht 20 vite më parë, 11 vende të BE-së krijuan një monedhë të përbashkët, Euron dhe vendosën një politikë të përbashkët monetare nën Bankën Qendrore Evropiane.

Ky ishte një moment historik nxitur nga ambicia e sigurimit të stabilitetit dhe prosperitetit në Evropë.

Sot, Euro është monedha e 340 milionë europianëve në 19 shtetet anëtare.

Monedha ka sjellë përfitime të mëdha për familjet, bizneset dhe qeveritë europiane si çmime të qëndrueshme, kosto më të ulëta të transaksioneve, kursime të mbrojtura, tregje më transparente dhe konkurruese si edhe tregti në rritje.

Rreth 60 vende anembanë botës lidhin monedhat e tyre me euron në një mënyrë ose në një tjetër.

/Ora News.tv/