Favipiravir, përbërësi aktiv në një ilaç japonez kundër gripit të quajtur Avigan, u tret në 340 pacientë me koronavirus në Kinë.

Pacientët që morën Favipiravir u shëruan më shpejt dhe treguan përmirësim më të madh të mushkërive në krahasim me pacientët që nuk iu dha ilaçi.

Komponenti mendohet se bllokon virusin nga riprodhimi në trup.

Dozat do të hetohen në më shumë pacientë COVID-19 nga studiues të Hong Kong-ut, të cilët pretendojnë se do të japin pilulën e tyre 'falas' nëse studimet tregojnë se është e sigurt.

Sidoqoftë, gjykimet klinike kontradiktore sugjerojnë që Favipiravir nuk do të jetë i dobishëm në pacientët që kanë sëmundje më të rëndë.

Deri më tani, nuk ka një trajtim për koronavirusin e ri duke shkaktuar një pandemi globale. Shumica e njerëzve kanë simptoma të buta dhe mund të shërohen në shtëpi brenda një jave.

Pothuajse 200,000 janë infektuar dhe 7,9000 kanë vdekur.

Favipiravir është një përbërës aktiv i cili ka treguar se është efektiv kundër shtameve të gripit, etheve të verdha, sëmundjeve të këmbëve dhe gojës dhe disa familjeve të tjera të viruseve.

U dha për 80 pacientë në Shenzen dhe në Ëuhan, ku koronavirus u shfaq për herë të parë në dhjetor 2019.

Favipiravir ka qenë efektiv, pa efekte anësore të dukshme, për të ndihmuar pacientët me koronavirus të shërohen, tha Zhang Xinmin, një zyrtar në Ministrinë e Shkencës dhe Teknologjisë në Kinë për gazetarëve në një konferencë shtypi të martën.

"Ka një shkallë të lartë sigurie dhe është qartë efektive në trajtim," tha Z. Xinmin, sipas The Guardian.

Pacientët të cilëve iu dha ilaçi në Shenzhen kishin rezultate negative për koronavirusin mesatarisht katër ditë pasi u diagnostikuan, që do të thotë se nuk kishte asnjë gjurmë të virusit në trupin e tyre.

Rrezet X treguan përmirësime në gjendjen e mushkërive të pacientëve që ishin trajtuar me Favipiravir.

/Ora News.tv/