Në ditën Ndërkombëtare të Tokës, ambientalistët kërkojnë më tepër vëmendje dhe kujdes ndaj natyrës. Sipas tyre, ndaj tokës shqiptare janë bërë shumë dëme, duke renditur edhe një sërë problematikash si gërryerja e lumenjve, ndërtimet pa kriter apo prerja e pyjeve.

Dështimi në menaxhimin e mbetjeve është një ndër problematikat më kritike të mjedisit në Shqipëri. Në Ditën Ndërkombëtare të Tokës, ambientalistët kërkojnë më tepër vëmendje, ndaj atyre që i quajnë padrejtësi ndaj tokës shqiptare.

Sazan Guri: Mosmenaxhimi ende i mbetjeve, flakja e ujërave të ndotura, qofshin ato familjare, ujëra të zeza, qofshin ato industriale. Hedhja në ajër e tymrave me ngjyrë.

Sipas ambientalistit Sazan Guri, Shqipëria ka ligje shumë të mira për mbrojtjen e mjedisit, por mungon zbatimi i tyre.

Sazan Guri: Njeriu 97% të vetëvetes e ka të drejtë të brendshme që ja rregullon ligji3% është shtresa civile. Nuk e izolon dot me 3 % civilitetin. 

Në Ditën ndërkombëtare të Tokës, Presidenti Ilir Meta thotë se mbrojtja e tokës nuk duhet trajtuar si propagandë. Ai shton se kurorat e gjelbërta që duhet të ishin mushkëria e shqiptarëve, fatkeqësisht janë dëmtuar nga ndërtimet pa kritere. Edhe ambasada amerikane në Shqipëri e ka venë vëmendjen te përshfirja për ndihmesën në mirëmbajtjen e planetit, duke lançuar ndër të tjera edhe eventin Sfida e Tokës, që do të mbahet në 2020, në kuadër të 50 vjetorit të kësaj dite.

/Ora News.tv/