Ministri i Jashtëm serb, Ivica Daçiç ka bërë akuza të reja në drejtim të Kosovës.

Serbia me shqiptarët dëshiron një marrëveshje pa pranuar zgjidhjet e tyre të njëanshme, tha Zëvendëskryeministri dhe Ministri i Jashtëm serb Ivica Daçiç, duke shtuar se ai mendon se Prishtina nuk është gati për këtë.

Daçiç, duke iu përgjigjur pyetjeve nga Akademia Diplomatike në Vjenë, tha se Beogradi dëshiron një kompromis, i cili, siç tha ai, gjithashtu merr parasysh interesat serbe dhe shqiptare. Sepse, tha Daçiç, Kosova ishte qendra e Serbisë derisa ajo të ishte nën sundimin osman, dhe pastaj zgjidhja e shqiptarëve ndryshoi strukturën fetare dhe etnike, raportojnë mediat serbe.

“Për Serbinë, Kosova është vendi qendror për historinë kombëtare, Serbia është formuar në Kosovë, ku ishte kryeqyteti i parë serb – Prizreni, në të cilin jetonin 10,000 serbë në 1991, sot në të jetojnë 23 serbë, sot në Prishtinë jetojnë 40,000 serbë Ky është legalizimi i spastrimit etnik të serbëve nga territori i Kosovës dhe Metohisë”, tha Daçiç.

“E drejta ndërkombëtare nuk mund të bazohet nëse është apo jo një anëtar i BE-së, apo nëse një vend është në marrëdhënie të mira me fuqitë e mëdha apo jo”, theksoi Daçiç. “Disa vende kanë njohur pavarësinë e Kosovës dhe mendojmë se ky është një gabim i madh, pasi kjo nuk duhet të ndodhë para se të arrihet një marrëveshje”, shtoi ai.

Daçiç ka shtuar se Serbia pranon se në Srebrenicë ishe kryer krim, por është kundër politizimit të gjenocidit afatgjatë.

Daçiç po ashtu ka thënë se çështja e termit gjenocid është shumë e politizuar dhe abuzuar transmeton lajmi.net.

Ministri i Jashtëm serb i beri këto deklarata, duke u përgjigjur pyetjeve të studentëve, i cili e pyeti se pse Serbia nuk vepron në përputhje me të drejtën ndërkombëtare, duke pranuar se gjenocidi ka ndodhur në Srebrenicë.

Daçiç ka thënë se në Ballkan ekziston një sindrom i vogël i ndryshimeve dhe konflikte të mëdha.

Ministri i Jashtëm Ivica Daçiç tha sot se askush nuk mund të thotë saktësisht nëse Serbia do të bëhet anëtare e BE deri në vitin 2025.

Daçiç tha se Serbia do të bëjë gjithçka në fuqinë e saj, administrativisht dhe politikisht në drejtim të reformave, të jetë gati për anëtarësim, dhe shtoi se kjo do të varet nga vetë BE-së.

/Ora News.tv/