Krijimi i lazerit të avancuar ka zbuluar më shumë se 60,000 struktura të lashta Maya nën xhunglën e Guatemalës veriore. Të vendosura nëpër dhjetëra qytete të fshehura, zbulimet përfshijnë shtëpi, pallate dhe një piramidë 90 metra të gjatë, që më parë mendohej të ishte një kodër.

Zbulimi është bërë i mundur nëpërmjet aeroplanëve të posaçëm me lazer që mund të "shohin" përmes xhunglave të dendura. Hulumtimet novatore sugjerojnë se metropolet Maya ishin shumë më të mëdha dhe më komplekse sesa mendonin më parë.

Dëshmitë e bujqësisë, ujitjes, guroreve dhe fortifikimeve mbrojtëse ishin të përhapura dhe rrjetet e gjera të rrugëve tregojnë nivelet fillestare të panjohura të lidhshmërisë mes vendbanimeve.

Shkalla e gjetjeve, e raportuar fillimisht nga National Geographic, mund të transformojë kuptimin tonë se si funksiononte civilizimi Mesoamerikan, sipas një prej bashkë-drejtorëve të studimit, Marcello Canuto nga Universiteti Tulane në New Orleans.

"Ne po zbulojmë se ka më shumë nga të gjitha, dhe shkalla është shumë më e madhe," tha ai në një intervistë telefonike. "Në çdo zonë të caktuar kishte më shumë struktura, më shumë ndërtesa, më shumë kanale dhe më shumë tarraca (sesa pritej)."

Duke mbledhur të dhënat nga një zonë prej 2,100 kilometrash katrorë, studiuesit kanë rishikuar vlerësimet e tyre të popullsisë për rajonin. Ata tani besojnë se 10 milionë njerëz jetonin në ultësirën e Mayas (një zonë që mbulonte pjesët e Guatemalës dhe Meksikës), një numër që është "shumë herë më i madh" sesa tregohet nga hulumtimet e mëparshme.

/Ora News.tv/