Kryeministri grek Alexis Tsipras dhe Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan zhvilluan sot një takim në Nju Jork,  në kuadër të Asamblesë së Përgjithshme të OKB.

Burime të qeverisë bëjnë me dije për mediat greke se ka pasur një përmirësim të klimës së takimit të sotëm dy orësh, krahasuar me atë të korrikut në vigjilje të NATO-s.

Sipas të njëjtit informacion, të dy palët ranë dakord të vendosin një axhendë pozitive për marrëdhëniet e tyre dhe z. Erdogan ftoi z. Tsipras në Stamboll për një takim formal pune.

Kryeministri grek theksoi se është thelbësore të promovohen marrëdhëniet e të dy vendeve për të respektuar ligjin ndërkombëtar dhe për të reduktuar tensionin në Egje. Është rënë dakord të intensifikohen kontaktet në këtë drejtim dhe të zbatohen masat përkatëse për ndërtimin e besimit.

Sipas të njëjtit informacion, u ra dakord gjithashtu që duhet të ketë bashkëpunim më të ngushtë midis autoriteteve të të dy vendeve për zbatimin e marrëveshjes BE-Turqi, me qëllim uljen e mëtejshme të flukseve të migracionit për refugjatët.

Dy vendet  gjithashtu ranë dakord të forcojnë bashkëpunimin në fushën e sigurisë (duke luftuar terrorizmin, duke çmontuar rrjetet e trafikantëve).

Sipas të njëjtit informacion, z. Erdogan ka ngritur çështjen e  8 zyrtarëve turq, duke përsëritur qëndrimet e palës turke për çështjen.

Takimi i sotëm është kthyer në tryezë me një axhendë pozitive në fushën ekonomike, siç thonë të njëjtat burime.

Ndër të tjera, u diskutua çështja e lidhjes bregdetare midis Izmirit dhe Selanikut, një çështje që ka "shënuar progres", me qëllim aktivizimin e lidhjes para verës së ardhshme. Përveç kësaj, u diskutua gjithashtu bashkëpunimi në turizëm dhe zgjidhja e çështjeve relevante.

Sa i përket çështjes së Qipros, Alexis Tsipras theksoi angazhimin e Greqisë për një zgjidhje të drejtë dhe të qëndrueshme në bazë të rezolutave të OKB dhe mbështetjen e saj për rifillimin e bisedimeve dy-komunale.

Ai theksoi se konsultimet e sigurisë duhet të rifillojnë në bazë të kornizës së Guterres siç ishte kur përfunduan bisedimet mbi Kran Montaña.

Si Kryeministri Grek dhe Presidenti turk theksuan rëndësinë e takimit të ardhshëm të Ministrave të Jashtëm të Greqisë, Britanisë dhe Turqisë mbi Çështjet e Sigurisë në Nju Jork.

Kryeministri ngriti gjithashtu çështjet e rihapjes së angazhimit teologjik të Halki dhe zgjedhjeve për Vatikanin e minoritetit grek në Stamboll.

Nga ana e tij, Presidenti turk ritheksoi qëndrimet e tij në lidhje me çështjet e minoritetit mysliman në Traki.

/Ora News.tv/