Mijëra banorë raportohet të jenë larguar nga enklava në Ghautan Lindore në Siri të mbajtura nga rebelët, pasi situata atje është përshkruar si "përtej kritikes".

Ushtria e Sirisë duket të jetë në presion në rritje në disa fronte, në përpjekje për të rimarrë enklavën në lindje të kryeqytetit, Damask.

Forcat qeveritare kanë marrë 10% të zonës, thonë vëzhguesit e Observatorit Sirian për të Drejtat e Njeriut.

Një kolonë e ndihmës së OKB-së e planifikuar për të dielën nuk ka qenë në gjendje të hyjë atje.

Një deklaratë e OKB tha se nuk kishte marrë leje nga zyrtarët sirianë për 40 kamionë që mbanin furnizime humanitare për qytetin kryesor të Doumës.

OKB tha se "dënimi kolektiv i civilëve është thjesht i papranueshëm".

Rreth 393,000 njerëz janë bllokuar në enklavën e rrethuar.

Megjithëse një armëpushimi të përditshëm prej 5 orësh të urdhëruar nga rusët, mbështetësit kryesor të Sirisë dhe një armëpushimi kombëtar të kërkuar Këshilli i Sigurimit i OKB-së nuk ka sjellë ndonjë ndihmë humanitare për enklavën.

Burimet e opozitës dhe gazetarët në terren flasin për qindra njerëz që ikin nga bombardimet e Beit Sawa në skajin lindor të qendrës së dendur të Ghouta-s Lindore - një rajon i madh që përfshin gjithashtu qytete dhe tokë bujqësore.

Banorët, shumë prej tyre gra dhe fëmijë, raportohen të kenë ikur në qendër të enklavës për të kërkuar strehim. Lufta është intensifikuar në Beit Sawa midis forcave qeveritare dhe Jaish al-Islam, një nga tre grupet kryesore rebele.

Një banor që flet në BBC e përshkroi situatën në Ghouta Lindore si "përtej kritikes".

/Ora News.tv/