Purdue Pharma, prodhuesi i drogës opioid në pronësi të familjes miliardere Sackler, raportohet se do të ofrojë 10 deri në 12 miliardë dollarë për të zgjidhur mijëra padi kundër tij.

Firma po përballet me mbi 2,000 padi që lidhen me qetësuesin e saj OxyContin.

Purdue i tha BBC-së se po "punonte në mënyrë aktive" drejt një "rezolute globale", por nuk do të komentonte mbi shumën.

NBC, e cila raportoi për herë të parë lajmet, tha që marrëveshja do të përfshijë që Sacklers të heqin dorë nga pronësia e Purdue.

Firma tha në një deklaratë: "Ndërsa Purdue Pharma është e përgatitur të mbrohet fuqimisht në procesin gjyqësor të opioideve, kompania e ka bërë të qartë se sheh përparime nga procesi gjyqësor dhe ankesa të kota. Purdue beson se një rezolutë konstruktive globale është rruga më e mirë përpara, dhe kompania po punon në mënyrë aktive me avokatët e përgjithshëm të shtetit dhe paditësit e tjerë për të arritur në këtë përfundim."

Sipas Reuters, aktualisht nuk ka marrëveshje dhe diskutimet për zgjidhjen mund të dështojnë.

Opioidet janë një grup ilaçesh që variojnë nga kodina, tek ilaçet e paligjshme si heroina.

Opioidet me recetë përdoren kryesisht për lehtësimin e dhimbjes. Mund të jenë shumë të varur.

Mesatarisht, 130 amerikanë vdesin nga një mbidozë opioide çdo ditë, sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Opioidët ishin shkaku i vdekjes së 400,000 personave nga mbidoza në SHBA. nga 1999 deri në 2017, sipas hulumtimit saj.

Purdue është një nga 22 prodhuesit, shpërndarësit dhe farmacitë e opioideve të emëruar në mbi 2,000 raste që do të shkojnë në gjyq në tetor.

Rastet, të cilat janë sjellë nga shtete, qytete dhe qarqe, pretendojnë se kompania ka përdorur praktika mashtruese për të shitur opioide dhe është përgjegjëse për nxitjen e një krize të varësisë nga opioidët në SHBA.

Purdue ka thënë që rregullatori amerikan, Administrata e Ushqimit dhe Barnave, miratoi etiketat për OxyContin që kishin paralajmërime në lidhje me rreziqet.

Të hënën, shumëkombëshja farmaceutike amerikane, Johnson & Johnson u dënua me një dëmshpërblim prej 572 milionë dollarësh. Sipas një gjykatësi të Oklahomës, J&J ka bërë një fushatë cinike dhe mashtruese të larjes së trurit për t’i shitur opioidet si droga magjike.

Juristët e shtetit thonë se rreth 6,000 njerëz atje kishin vdekur nga mbidozimi i opioideve që nga viti 2000.

Kompania mohoi akuzat  dhe tha se do ta apelonte vendimin.

/Ora News.tv/