Shkencëtarët kanë ndërmarrë hapa të hershëm drejt zhvillimit të një vezore artificiale që mund të çojë në përmirësimin e trajtimeve të ruajtjes së fertilitetit, shkruan BBC.

Teknika synon të ndihmojë gratë në rrezik për t'u bërë jopjellore, të tilla si ato që marrin kimioterapinë.

Shkencëtarët danezë hoqën pjesë të vezoreve dhe i ndryshuan ato në mënyrë që të mund të transplantoheshin më vonë kur gruaja të dëshirojë të ngjizet.

Ekspertët thonë se puna është "emocionuese", por testimi njerëzor është ende i nevojshëm.

Trajtimet për kancer, të tilla si kimioterapia dhe radioterapia, shpesh mund të dëmtojnë vezoret dhe t'i lenë femrat jopjellore.

Një mënyrë që femrat mund të ruajnë shanset e tyre të ngjizjes është me një transplantim të indeve ovale, ku të gjitha ose një pjesë e vezores hiqen dhe ngrihen para se të dëmtohen në mënyrë që të mund të përdoren në një datë të mëvonshme.

 Ky është i vetmi trajtim për ruajtjen e fertilitetit në dispozicion për vajzat që nuk kanë filluar të ovulojnë.

Por ekziston një rrezik i vogël, që në ato me kancer, indet ovariane mund të përmbajnë qeliza kanceroze, duke rritur shanset e rikthimit të sëmundjes kur kryhet transplantimi.

Ky rrezik, edhe pse "shumë i ulët", nënkupton se gratë me forma të caktuara të kancerit, të tilla si: leuçemia dhe ato me origjinë në mitër, nuk ka të ngjarë t'u ofrohet transplanti.

Për të eliminuar këtë rrezik, shkencëtarët nga Rigshospitalet në Kopenhagen, Danimarkë, morën indet e vezoreve nga pacientët e sëmurë me  kancer.

Ata pastaj larguan qelizat kanceroze nga indet ovale, duke lënë pas një "skelë" të përbërë nga proteina dhe kolagjen.

Shkencëtarët pastaj ishin në gjendje të rritnin qeliza ovariane në këtë skelet.

Kjo vezore artificiale u transplantua tek minjtë, ku ajo ishte në gjendje të mbështeste mbijetesën dhe rritjen e qelizave ovariane.

Ekspertët thanë se teknika "emocionuese" duhej të testohej tek njerëzit.

Stuart Lavery, gjinekolog konsultativ në Spitalin e Hammersmith, tha se transplantet e indeve të vezoreve potencialisht përmbanin mijëra vezë që do t'u mundësonin grave të mbeteshin shtatzënë shumë herë më shumë, në krahasim me fertilizimin 'in vitro', ku një vezë është fekonduar në laborator dhe më pas rikthehet në mitër.

Dr Gillian Lockwood, drejtor i shërbimit mjekësor të Midlands Fertility Services, tha se 'një avantazh tjetër i transplanteve të indeve ovariane është se ato mund t'u bëjnë të mundur grave të rifillojnë periudhat e tyre pas trajtimeve të dëmshme, duke parandaluar nevojën për terapi zëvendësuese të hormoneve'.

'Trajtimi do të duhet të testohet në fillim tek njerëzit, një zhvillim që pritet të ndodhë në tre deri në katër vitet e ardhshme'.

Hulumtimi është duke u prezantuar në takimin vjetor të Shoqërisë Evropiane të Riprodhimit dhe Embriologjisë Njerëzore.

/Ora News.tv/