Një pemë e konsideruar si ikona e Savannah afrikane po thahen në rrethana misterioze.

Shkencëtarët ndërkombëtarë kanë zbuluar se shumica e pemëve baobab më të vjetra dhe më të mëdha janë tharë vitet e fundit.

Ata dyshojnë se tharja e tyre lidhet me ndryshimet klimatike, ndonëse nuk kanë prova për këtë.

Pema mund të rritet në një madhësi të madhe dhe të jetojë qindra e mijëra vjet.

Hulumtuesit, nga universitetet në Afrikën e Jugut, Rumani dhe SHBA, thonë se tharja e pemëve është "një ngjarje e një madhësie të paprecedentë".

Ata thonë se tharja nuk është shkaktuar nga ndonjë epidemi.

"Ne dyshojmë se tharja e baobabs monumentale mund të lidhet pjesërisht me ndryshimet të rëndësishme të kushteve klimatike që prekin Afrikën Jugore në veçanti,"-tha ekipi, i drejtuar nga Adrian Patrut i Universitetit Babes-Bolyai në Rumani. "Megjithatë, hulumtimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të mbështetur ose hedhur poshtë këtë supozim."

Shkencëtarët tronditen nga tharja misterioze e pemës së lashtë

Një pemë e konsideruar si ikona e Savannah afrikane po thahen në rrethana misterioze.

Shkencëtarët ndërkombëtarë kanë zbuluar se shumica e pemëve baobab më të vjetra dhe më të mëdha janë tharë vitet e fundit.

Ata dyshojnë se tharja e tyre lidhet me ndryshimet klimatike, ndonëse nuk kanë prova për këtë.

Pema mund të rritet në një madhësi të madhe dhe të jetojë qindra e mijëra vjet.

Hulumtuesit, nga universitetet në Afrikën e Jugut, Rumani dhe SHBA, thonë se tharja e pemëve është "një ngjarje e një madhësie të paprecedentë".

Ata thonë se tharja nuk është shkaktuar nga ndonjë epidemi.

"Ne dyshojmë se tharja e baobabs monumentale mund të lidhet pjesërisht me ndryshimet të rëndësishme të kushteve klimatike që prekin Afrikën Jugore në veçanti,"-tha ekipi, i drejtuar nga Adrian Patrut i Universitetit Babes-Bolyai në Rumani. "Megjithatë, hulumtimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të mbështetur ose hedhur poshtë këtë supozim."


/Ora News.tv/