Rusia po vlerëson ndalimin e importit të patateve franceze të importuara nga Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera perëndimore, vendim që vjen kundër sanksioneve të vendosura ndaj Moskës.

Rusia ka importuar 94 për qind të patate të skuqura në vitin 2017, por tani ka vendosur t'i prodhojë atë në vend pas blerjes së pajisjeve të nevojshme, thotë kreut i Bashkimit Kombëtar të Hortikulturës të Rusisë, Sergej Korolev për RT.

Pajisja e re lejon prodhimin e 110,000 ton në vit, ndërsa tregu ka nevojë 106,000 ton.

"Futja e kufizimeve në furnizimin me patate të skuqura dhe të ngrira të importuara, jo vetëm që do të mbështesë prodhuesit vendas bujqësorë të angazhuar në prodhimin e patateve të papërpunuara, por gjithashtu do të kontribuojë në ruajtjen e vendeve të punës në ndërmarrjet e reja të përpunimit dhe do të rrisë sigurinë dhe cilësinë e produktit", tha Korolev.

Fabrika e parë për të prodhuar patate të skuqura franceze u hap në prill. Prodhimi vendas pritet të zëvendësojë patatet e importuara dhe të plotësojë nevojat e vendit. Rusia ka vendosur të reagojë ndaj sanksioneve të reja të Shteteve të Bashkuara të vendosura në prill. Gjithashtu mund të ndalohet importimi i produkteve farmaceutike, duhanit dhe produkteve të tjera amerikane.

/Ora News.tv/