Shkalla e vdekshmërisë së kancerit të lëkurës është rritur në vendet e pasura në të gjithë botën gjatë tre dekadave të fundit, tregon hulumtimi.

Melanoma - forma më vdekjeprurëse e sëmundjes - është shtuar tek burrat në 33 vendet e studiuara që nga viti 1985.

Australia ka marrëdhëniet më të këqija me kancerin, me 8.3 vdekje prej saj për çdo 100.000 njerëz, pasuar nga Sllovakia dhe Sllovenia. Mbretëria e Bashkuar renditet e 15-ta me 4.2.

Normat janë më të këqija mes meshkujve në Britani dhe Spanjë, pasi 70 për qind më shumë meshkuj po vdesin nga kanceri i lëkurës sesa 30 vjet më parë.

Ekspertët thonë se një nga shkaqet mund të jetë, pasi njerëzit kanë më pak gjasa të përdorin kremërat e diellit për të mbrojtur veten nga rrezet UV të dëmshme të diellit.

Hulumtuesit nga Instituti Kombëtar i Kërkimit të Kancerit (NCRI) krahasuan të dhënat e vdekjeve të kancerit të lëkurës në mbarë botën midis 1985 dhe 2015.

Hulumtuesi udhëheqës Dr Dorothy Yang, i Spitalit Mbretëror në Londër, tha: "Me gjithë përpjekjet e shëndetit publik për të promovuar vetëdijen e melanoma dhe për të inkurajuar sjelljet e zgjuara nga dielli, incidenca e melanomës është rritur në dekadat e fundit".

"Megjithatë, disa raporte të reja kanë identifikuar shenja të stabilizimit dhe rënies së normave të vdekjeve të melanoma në vende si Australia dhe Evropa Veriore", tha ai.

Statistikat janë marrë nga 33 vende të zhvilluara - shumica prej tyre nga Evropa.

Nuk kishte të dhëna për SHBA, Kanada apo Zelandën e Re.

/Ora News.tv/