Shpërthimet vullkanike shkatërruese, duke shkaktuar hedhjen në atmosferë të karbonit të tepërt mund të çojnë një ditë në zhdukjen masive të të gjitha kafshëve detare dhe ndoshta të të gjithë jetës në Tokë, thotë një studim.

Paralajmërimi i tmerrshëm vjen në mes ngjarjeve dramatike sizmike në Guatemalë dhe Havai, ku qindra njerëz janë vrarë ose zhvendosur nga shtëpitë e tyre javët e fundit.

Hulumtuesit nga Universiteti Shtetëror i Floridas, hodhën një vështrim mbi të dhënat që datojnë miliona vjet në Periudhën e Hershme Jurassic, kur vullkanet e fuqishme shpërndanë sasi të mëdha të dyoksidit të karbonit në atmosferën e Tokës, duke nxjerrë oksigjen nga oqeanet e botës dhe duke vrarë jetën detare. Fenomeni ishte i njohur si "Tootsian Onoik Event Anoxic".

"Është jashtëzakonisht e rëndësishme për të studiuar këto ngjarje të kaluara", tha Theodore Them, një studiuese post-doktorale në FSU. "Duket se pa marrë parasysh se çfarë ngjarjeje ne vëmë re në historinë e Tokës, kur shohim që përqendrimet e dyoksidit të karbonit rriten me shpejtësi, rezultati ka tendencë të jetë shumë i ngjashëm: një ngjarje e madhe apo masive e zhdukjes".

Studimi, i publikuar këtë javë në gazetën "Proceedings" të Akademisë Kombëtare të Shkencave, përshkruan se si rritja e vazhdueshme e dyoksidit të karbonit dhe temperaturave globale mund të nxisin një zinxhir ngjarjesh hidrologjike, biologjike dhe kimike që komplotojnë për oksigjenin e oqeaneve.

 Studimi është një shqetësim i veçantë për shkak të numrit të ngjarjeve vullkanike që ndodhin në të gjithë Tokën tani.

Më shumë se 1.500 vullkane në planet kanë shpërthyer në një pikë në 11.500 vitet e fundit. Sot, rreth 15 vullkane hedhin hirin e tyre vullkanik dhe materialet me bazë karboni në qiellin e sipërm, një numër mjaft konsistent me çdo kohë në historinë moderne.

/Ora News.tv/