Shefi i të drejtave të njeriut në OKB thotë se Izraeli ka përdorur forcën "tërësisht joproporcionale" kundër protestave përgjatë kufirit nga palestinezët, që kanë lënë mbi 100 njerëz të vdekur.

Zeid Raad al-Hussein tha në një takim në Gjenevë se banorët e Gazës ishin si të "mbyllur në kafaz në një lagje helmuese toksike" dhe pushtimi i Gazës nga Izraeli duhej të përfundonte.

Ambasadori i Izraelit tha se udhëheqësit militantë islamikë të Gazës kishin vënë qëllimisht njerëzit në rrugë të keqe.

Takimi i OKB-së po shqyrton thirrjen për një hetim të pavarur.

Rreth 60 palestinezë u vranë nga forcat izraelite të hënën në javën e shtatë të protestave kufitare, kryesisht të orkestruar nga Hamasi, i cili kontrollon politikisht Rripin e Gazës.

Ishte dita më vdekjeprurëse në Gaza që nga lufta e vitit 2014 midis Izraelit dhe militantëve atje.

Një ushtar izraelit "thuhet se u plagos, pak, nga një gur" të hënën, tha ai, ndërsa 43 palestinezë u vranë në vendin e protestave. Shtatëmbëdhjetë a më shumë palestinezë u vranë në atë që ai e quajti "pika të nxehta".

Ai tha se kishte pasur "prova të pakta për çdo përpjekje [izraelite] për të minimizuar viktimat". Veprimet e Izraelit-tha ai- mund të përbëjnë "vrasje me paramendim" - një shkelje e rëndë e Konventës së Katërt të Gjenevës ", një ligj ndërkombëtar i projektuar për të mbrojtur civilët nën okupim.

Zeid tha se mbështeti thirrjen për një hetim ndërkombëtar, të pavarur dhe të paanshëm mbi dhunën në Gaza, duke shtuar se "ata që janë përgjegjës për shkeljet duhet në fund të mbajnë përgjegjësi".

/Ora News.tv/