Dy majmunë janë primatët e parë të klonuar duke përdorur të njëjtën teknikë të deles Dolly.

Kjo teknikë tregon se prespektiva e klonimit të njeriut është edhe më e afërt. Por shkencëtarët paralajmërojnë se mund të mos jetë arsye e mirë të krijojmë klone të tillë dhe se pyetje ligjore dhe etike duhet të marrin përgjigje përpara  për kërkime të tilla.

Teknika do të lejojë kërkuesit të krijojnë laboratorë të tërë për majmunët gjenetikisht identikë.

Kjo mund të jetë shumë e dobishme në kërkimet shkencore dhe mjekësore – pasi i lejon mjekët të shohin se si trajtimet specifike ndikojnë në përbërjen gjenetike të kafshëve që janë identikisht të njëjta.

Dy majmunët identikë të quajtur Zhong Zhong dhe Hua Hua lindën 8 dhe 6 javë më parë në një laborator në Kinë. Ata përfaqësojnë shtrirjen më të largët të teknologjisë së klonimit, që tërësisht i ngjajnë gjenetikisht njëri-tjetrit.

Ata nuk janë, në mënyrë rigoroze, primatët e parë që janë klonuar. Dy macakët identikë të gjatë, të quajtur Zhong Zhong dhe Hua Hua, lindi tetë dhe gjashtë javë më parë në një laborator në Kinë. Ato përfaqësojnë shtrirjen më të largët të teknologjisë së klonimit, që i ngjan gjenetikisht njëri-tjetrit tërësisht.

Ata nuk janë, në mënyrë rigoroze, primatët e parë që janë klonuar. Por ata janë të parët që prodhohen duke përdorur teknikën e transferimit bërthamor të qelizave të vetme (SCNT), që përfshin transferimin e ADN-së së bërthamës qelizore në një qelizë vezësh të dhuruar, e cila më pas nxitet të zhvillohet në një embrion. Ky është i njëjti proces i përdorur për Dolly delet . Puna e mëparshme është mbështetur në ndarjen e embrioneve, e cila është i njëjti fenomen që ndodhi kur binjakët lindin dhe mund të prodhojnë vetëm katër pasardhës.

Dy majmunët ishin pjesë e  79 përpjekjeve të ndryshme transferimi, për të cilat u përdor teknika të ndryshme.

"Ju mund të prodhoni majmunë të klonuar me të njëjtën origjinë gjenetike përveç gjenit që ju manipuloni", tha Dr Qiang Sun, shkencëtari kinez që udhëhoqi ekipin që prodhoi hulumtimin e botuar në revistën Cell.

Shikoni të gjitha FOTOT duke klikuar këtu:

/Ora News.tv/