Një delegacion i 30 familjeve bujqësore nga Afrika e Jugut ka shkuar në rajonin bujqësor Stavropol të Rusisë. Grupi thotë se po përballet me sulme të dhunshme dhe kërcënime me vdekje në shtëpi.

Deri në 15,000 Boers, pasardhës të kolonive holandeze në Afrikën e Jugut, po planifikojnë të lëvizin në Rusi, mes rritjes së dhunës që rrjedhin nga planet e qeverisë për të shpronësuar tokën e tyre, sipas delegacionit.

"Është një çështje jete dhe vdekjeje - ka sulme ndaj nesh. Është në pikën ku politikanët po nxisin një valë dhune", tha Adi Slebus për mediat. "Klima këtu [Rajoni i Stavropolit] është e butë dhe kjo tokë është krijuar nga Perëndia për bujqësi. E gjithë kjo është shumë tërheqëse".

Qeveria e re e Afrikës së Jugut, e udhëhequr nga presidenti Cyril Ramaphosa, është zotuar të kthejë tokat për banorët me ngjyrë të vendit të marrë nga fermerët e bardhë që nga vitet 1600.

Qeveria tha se po planifikon t'i japë fund asaj që e quan trashëgiminë e aparteidit, ku pjesa më e madhe e tokës së Afrikës së Jugut është ende në duart e popullatës së bardhë pakicë në vend.

Grupet e të drejtave kanë thënë se iniciativa nxit dhunën. Ka pasur 74 vrasje në fermë dhe 638 sulme, kryesisht kundër fermerëve të bardhë, në 2016-17.

Fermerët janë të gatshëm të japin një kontribut në sektorin bujqësor rus të lulëzuar, sipas Rossiya 1. Çdo familje është e gatshme të sjellë deri në $ 100,000 për dhënien me qira të tokës.

Rusia ka 43 milionë hektarë tokë bujqësore të papërdorur dhe kohët e fundit ka filluar të japë tokë të lirë për qytetarët rusë për të kultivuar bujqësinë. Programi i dhurimit të tokës, i cili filloi në vitin 2014, ka rezultuar i suksesshëm.

/Ora News.tv/