Një kompani kanadeze, e mbështetur nga Bill Gates, thotë se ka arritur një stad të rëndësishëm në zhvillimin e teknologjisë që mund të heqë CO2 nga ajri.

Inxhinierët e karbonit, kanë botuar një studim të rishikuar që tregon se ata mund të kapin karbonin për nën 100 dollarë për një ton.

Ky do të ishte një përparim i madh në çmimin aktual prej rreth 600 dollarë për ton.

Kompania thotë se qëllimi i tyre i menjëhershëm është prodhimi i lëndëve djegëse sintetike të lëngshme të prodhuara nga karboni dhe energjia e rinovueshme.

"Ndreqjet" teknologjike për ndryshimet klimatike të emetimit të karbonit janë konsideruar gjithmonë me disa dyshime nga shkencëtarët.

Planet për të ndërtuar mburoja diellore në hapësirë ose për të mbjellë detet me materiale për të thithur karbonin janë parë si të rrezikshme për të bërë të mundur uljen e emetimit.

Megjithatë, planet për të kapur CO2 direkt nga ajri janë konsideruar disi më të rëndësishme, çka në thelb pasqyrojnë veprimet e pemëve.

Ideja u zhvillua së pari nga një shkencëtar i quajtur Klaus Lackner në mesin e viteve 1990 dhe që atëherë një numër i vogël i kompanive të teknologjisë kanë ndërtuar prototipa të shtrenjta të pajisjeve për thithjen e karbonit.

Vitin e kaluar, një kompani zvicerane e quajtur Climeworks zbuloi një instalim të drejtpërdrejtë të marrjes së ajrit që nxori karbonin dhe furnizoi një serë fqinjeë për të fertilizuar domate dhe tranguj.

Tani, firmë kanadeze Carbon Engineering thonë se ata kanë ndërmarrë një hap të madh përpara në uljen e kostove të nxjerrjes së ajrit të drejtpërdrejtë.

I ngritur në vitin 2009 me fonde nga financuesi i Bill Gates dhe manjati kanadez i naftës, Norman Murray Edwards, centrali i tyre pilot ka funksionuar që nga viti 2015, duke kapur rreth një ton CO2 në ditë.

/Ora News.tv/