Vala e nxehtësisë së kësaj vere, ka dhënë një pamje të së ardhmes dhe ajo nuk është aq e bukur.

Bazuar në trendet aktuale, vitet e ardhshme do të shohin rritje të temperaturave, thatësirës, një luftë për të ushqyer një popullsi në rritje, dhe një garë kundër kohës për të reduktuar varësinë nga lëndët djegëse fosile.

Lufta për të ndaluar ndryshimet klimatike nxjerr në pah kapitalizmin më të mirë dhe më të keq. Dekarbonizimi i ekonomisë kërkon alternativa për qymyrin dhe makinat që përdorin naftë.

Risi është ajo që kapitalizmi është mbi të gjitha, dhe ka pasur progres të shpejtë në zhvillimin e alternativave të pastra të qymyrit, naftës dhe gazit. Kostoja e prodhimit të energjisë elektrike të përfituara nga energjia diellore dhe ajo e erës ka rënë. Përparime të mëdha po bëhen edhe në teknologjinë e baterisë, e cila është jetike për gjeneratën e re të automjeteve me energji elektrike. Në fund, ata do të "godasin" ndryshimet klimatike.

Por me kohën që jemi, mund të jetë tepër vonë. Kapitalizmi - sidomos varianti dominant anglo-sakson i kapitalizmit - ka vështirësi të mendojë përtej këtu dhe tani. Njerëzit që drejtojnë korporata të mëdha e shohin punën e tyre si maksimizimin e fitimeve në afatin e shkurtër, edhe nëse kjo do të thotë të shkaktojë dëm të pariparueshëm në ekosistemin botëror.

Për më tepër, ata mendojnë se ata duhet të jenë të lirë të vazhdojnë me maksimizimin e fitimit pa ndonjë ndërhyrje nga politikanët, edhe pse lufta kundër ndryshimeve klimatike mund të fitohet vetëm nëse qeveritë tregojnë udhëheqje, individualisht dhe kolektivisht.

Ekonomisti Jozef Schumpeter foli për procesin e njohur si "shkatërrim krijues" - mënyra në të cilën prodhuesit joefikasë janë larguar nga biznesi nga teknologjitë e reja shkatërruese dhe se, si rezultat, ndodh transformimi. Gjatë luftërave, truri më i  mirë është punësuar nga qeveritë për të prodhuar makina më efikase të vrasjes.

Por shkatërrimin, zakonisht krijuesi kërkon kohë, veçanërisht nëse roja e vjetër mund të marshojë me rezistencë të mjaftueshme për të ndryshuar - diçka që industria e karburanteve fosile ka qenë e aftë të bëjë. Është jetike që dr. Jekyll i kapitalizmit të dalë fitimtar mbi z. Hyde. Më shumë se kaq, duhet të jetë një goditje e menjëhershme.

Në të kaluarën, politikanët janë prirur të përqendrohen vetëm në ndryshimet klimatike kur mendojnë se nuk ka asgjë për t'u shqetësuar. Për shembull, Tony Blair dha një raport nga ekonomisti Nick Stern për ndryshimet klimatike gjatë viteve para krizës financiare globale, kur rritja ishte e fortë dhe pagat po rriteshin. Margaret Thatcher filloi të fliste publikisht vetëm për mbrojtjen e mjedisit kur ekonomia po lulëzonte në fund të viteve '80.

Kur politikëbërësit kanë gjëra të tjera për t'u shqetësuar, trajtimi i ndryshimeve klimatike bie poshtë në listën e gjërave për t'u bërë. Marrëveshja e Parisit në vitin 2015, e cila e detyroi bashkësinë ndërkombëtare të kufizonte ngrohjen globale në më pak se dy gradë celsius, tregon se çështja është marrë më seriozisht se sa ishte dy apo tre dekada më parë, por kjo nuk do të thotë se ajo është në top prioritetet.

Kur kohët janë të vështira, politikanët janë të kënaqur për argumentin se ka një tregti midis rritjes dhe gjelbërimit të ekonomisë. Nuk ka. Kompanitë llogarisin zhvlerësimin e kapitalit kur hartojnë llogaritë e tyre të fitimit dhe humbjes. Nëse qeveritë do të pranonin të njëjtin parim dhe do të përbënin zbrazjen e kapitalit natyror gjatë hartimit të llogarive të tyre kombëtare, rritja do të ishte më e ulët. Në vende të tilla si Kina dhe India - ku qytetet janë të ndotura në mënyrë të rrezikshme - do të jetë dukshëm më e ulët.

Lajmi i mirë është se në Pekin dhe Nju Delhi, politikëbërësit janë zgjuar deri në idenë se rritja e gjelbër është rritje më e mirë. Kina është e angazhuar për të hequr  qymyrin, pjesërisht për shkak se është e shqetësuar për ndryshimet klimatike dhe pjesërisht për shkak se ajo sheh një mundësi për të qenë një lider botëror në teknologjinë e gjelbër. India, megjithëse e ngadalshme për të vepruar, gjithashtu po fillon të përfitojë nga ulja e çmimeve të energjisë elektrike të prodhuar nga dielli dhe era, dhe ka i ka vendosur synim vetes të kërkojë energjinë e rinovueshme.

Por lajmi i keq është se përparimi drejt dekarbonizimit ende nuk është mjaft i shpejtë. Ndërsa gjërat qëndrojnë, karburantet fosile ende do të përbëjnë më shumë se 50% të konsumit të energjisë deri në vitin 2050. Emetimet e CO2 do të vazhdojnë të rriten dhe ngrohja globale do të vazhdojë.

Stern thotë se përparimi teknologjik ka qenë shumë më i shpejtë se ai që mendonte të jetë e mundur kur raporti i tij u botua në vitin 2006 dhe ai mendon se krijuesit e mëdhenj tani duhet të pranojnë se motorit me djegie të brendshme po i vjen fundi.

"Por shpejtësia e veprimit është ende shumë e ngadaltë", paralajmëron Stern. "Emetimet duhet të jenë në kulm tani dhe po kthehen poshtë shumë ashpër. Ne nuk kemi vepruar akoma në shkallën e duhur, edhe pse përbërësit janë atje ".

Fitimi i garës kundër kohës kërkon udhëheqje politike. Kjo do të thotë të pranosh se modeli kinez i kapitalizmit të drejtuar mund të jetë më i përshtatshëm sesa modeli anglosakson. Një rritje masive e investimeve në teknologji të pastër është e nevojshme, sepse 300 miliardë dollarë të shpenzuara në dekarbonizimin në mbarë botën vitin e kaluar thjesht përputheshin me koston e humbjeve në SHBA nga ngjarjet klimatike dhe të lidhura me motin. Kjo gjithashtu nënkupton rritjen e kreditimit të Bankës Botërore dhe bankave të zhvillimit rajonal për të ndihmuar vendet e varfra të ndërtojnë kapacitetin e erës dhe të diellit. Dhe një taksë globale e karbonit e vendosur mjaft e lartë në mënyrë që karburantet fosile të mbeten në tokë duhet të zbatohen.

Dhe, më shumë se çdo gjë, do të thotë të pranosh që bota duhet të luftojë kundër ndryshimeve klimatike. Interesat e fuqishme që thonë se ka shumë kohë për të vepruar teksa ndihmohen nga mohuesit e ndryshimeve klimatike që thonë se nuk ka asgjë për t'u shqetësuar. Këta njerëz duhet të thirren. Ata nuk janë mohues, ata janë apeluesit e ndryshimeve klimatike. Dhe ata janë po aq të rrezikshëm dhe të gabuar sa apeluesit e fashizmit në vitet 1930.

/Guardian/


/Ora News.tv/