Rreth 3,000 njerëz në Suedi kanë futur një mikroçip në lëkurën e tyre gjatë tri viteve të fundit, raporton AFP. Mikroçipi është i vogël sa një kokërr orizi. Teknologjia u përdor për herë të parë në vend në vitin 2015.

Implantet tashmë kanë ndihmuar në zëvendësimin e nevojës për një mori nevojash të përditshme. Mikroçipi i Ulrika Celsing, i cili është në dorën e saj, ka zëvendësuar kartën e saj të gjimnastikës dhe kartën e zyrës. Kur ajo hyn në vendin e saj të punës, 28-vjeçarja thjesht vendos dorën pranë një kutie të vogël dhe i fut një kod përpara se të hapen dyert.

Vitin e kaluar, linja hekurudhore shtetërore SJ filloi të skanonte duart e pasagjerëve me çipin biometrik, për të mbledhur biletën e tyre të trenave, ndërsa ishin në bord.

Nuk ka asnjë pengesë teknologjike, çipat mund të përdoren gjithashtu për të blerë gjëra ashtu si një kartë krediti pa kontakt, por askush nuk duket se ka filluar testimin akoma.

'Një goditje e lehtë'

Procedura është e ngjashme me atë të një piercing dhe përfshin një shiringë që injekton çipin në dorën e personit. Celsing, i cili mori injektimin e saj në një aktivitet pune, i tha AFP se ajo ndjeu vetëm një goditje të lehtë.

Por implantet e çipeve mund të shkaktojnë infeksione ose reaksione në sistemin imunitar të trupit, tha për AFP, Ben Libberton, një mikrobiolog në Laboratorin MAX IV në Suedinë jugore.

Rritja e "biohacking"

Biohacking - modifikimi i trupave me teknologji - është në rritje, ndërsa gjithnjë e më shumë njerëz fillojnë të përdorin veshjet e teknologjisë si Apple Watches dhe  Fitits.

Rreth katër vjet më parë, grupi i biokarburanteve suedeze Bionyfiken filloi organizimin e "grupit të implanteve" - ku grupe njerëzish futin në duart e tyre çipa, përfshirë SHBA, Mbretërinë e Bashkuar, Francën, Gjermaninë dhe Meksikën.

Rreth 50 punonjës në kompaninë shitëse Wisconsin Three Square Market vullnetarisht ranë dakord të futnin mikroçipat në duart e tyre, të cilat pastaj mund të përdoreshin për të blerë ushqime, të futeshin në kompjuter ose të përdorin fotokopjuesin.

Suedezët duken më shumë të gatshëm të provojnë teknologjinë sesa shumica e kombeve të tjera.

Popullsia prej 10 milionë banorësh në vend është përgjithësisht më e gatshme të ndajë detajet personale, të cilat tashmë janë të regjistruara nga sistemi social i sigurimit të vendit. Sipas AFP, njerëzit mund të gjejnë pagat e njëri-tjetrit duke thirrur thjesht autoritetet publike të taksave.

Shumë prej tyre gjithashtu nuk besojnë se teknologjia e mikroçipit është e përparuar sa duhet për t'u hakuar. Libberton, mikrobiologu, gjithashtu tha se të dhënat e mbledhura dhe të përbashkëta nga implantet janë tepër të kufizuara për përdoruesit që të kenë frikë nga hakimi ose mbikëqyrja.

/Ora News.tv/