Festimet për ditën e verës janë paraprirë nga ritet tradicionale, si nata e zjarreve.

Sipas traditës,  ndezja e zjarreve simbolizon largimin e dimrit dhe i jep forcë diellit.

Por në Kukës, tradita është po devijohet, pasi në vend të druve e shkurreve, të rinjtë i kanë zëvendësuar me goma, të cilat shkaktojnë ndotje dhe sfumojnë kështu pastërtinë që stina e luleve pritet të sjellë.

Ndërkohë që rite të tjera, sipas traditave të lashta kryen në orët e para të mëngjesit.

Në qarkun e Elbasanit, ku Dita e Verës festohet më së shumti, familjet zgjohen herët në mëngjes dhe pastrojnë shtëpinë me ujë dhe bar të njomë.

/Ora News.tv/