Mamuthët e leshtë mund të rikthehen përsëri në jetë dhe të shëtisin në rajonet e Arktikut si pjesë e një plani të pabesueshëm për të koluar këto kafshtë që u zhdukën 10.000 vjet më parë.

Shkencëtarët e Universitetit të Harvardit, po përdorin ADN-në e një mamuthi që është ruajtur në akullin siberian për më shumë se 42.000 vite.

Nëse plani 2-vjeçar do të realizohet, mamuthët e leshtë do të jetonin në një park me akull të krijuar nga shkencëtarët rusë në një pjesë të largët të Siberisë.

Kjo gjithashtu mund të rigjenerojë klimën e Arktikut sepse mamuthët do të stimulonin rritjen e bimësisë.

Plani i tyre ambicioz përfshin rritjen e krijesës brenda një barku artificial në vend të rekrutimit të një elefanti femër si një nënë surrogate.

Studiuesit po përdorin një teknikë gjenetike të quajtur CRISPR-Cas9.

Sistemi lejon manipulimin e fijeve të ADN-së  duke i prerë dhe ngjitur me një saktësi që nuk është parë më parë.

Duke përdorur këtë teknikë, shkencëtarët mund të presin dhe ngjisnin ADN-në e ruajtur në elefantët aziatikë për të krijuar dhe hibrid elefant-mamut.

"Ne kemi ringjallur tashmë dhjetëra gjene dhe po i testojmë ato në qelizat e elefantëve,"-tha studiuesi i plumbit Profesor George Church për Sun Online.

/Ora News.tv/