Dy majmunë janë klonuar duke përdorur teknikën që prodhoi delen Dolly. Majmunët e vegjël që gëzojnë shëndet të plotë quhen Zhong Zhong dhe Hua Hua, të cilët u lindën disa javë më parë në një laborator në Kinë.

Shkencëtarët thonë se popullatat e majmunëve që janë gjenetikisht identikë do të jenë të dobishëm për hulumtimin e sëmundjeve njerëzore.

Por kritikët thonë se puna ngre shqetësime etike duke sjellë botën më afër klonimit njerëzor.

Qiang Sun i Akademisë kineze të Shkencave tha se majmunët e klonuar do të jenë të dobishëm si një model për studimin e sëmundjeve me bazë gjenetike, duke përfshirë disa kancere, çrregullime metabolike dhe imune.

"Ka shumë pyetje në lidhje me biologjinë e primatit që mund të studiohet duke pasur këtë model shtesë," tha ai.

Zhong Zhong u lind tetë javë më parë, ndërsa Hua Hua lindi gjashtë javë më parë.

Studiuesit thonë se majmunët po rriten normalisht. Ata presin që më shumë klone lindin gjatë muajve të ardhshëm.

Prof Robin Lovell-Badge i Institutit Francis Crick, Londër, tha se teknika e përdorur për të klonuar Zhong Zhong dhe Hua Hua mbetet "një procedurë shumë e paefektshme dhe e rrezikshme".

"Puna në këtë punim nuk është një hap për të vendosur metoda për marrjen e kloneve të lindura njerëzore," tha ai.

Prof Darren Griffin i Universitetit të Kent thotë se qasja mund të jetë e dobishme në kuptimin e sëmundjeve njerëzore, por ka ngritur shqetësime etike.

/Ora News.tv/