Astronomët kanë kapur imazhin e parë të konfirmuar të një planeti të sapolindur që rrotullohet rreth një ylli të ri xhuxh, një detyrë ambicioze që më parë u konsiderua e pakapshme për shkencëtarët.

Planeti është kapur në aktin e formimit në mes të një disku të gazit dhe pluhurit që rrethon një yll të ri xhuxh, i njohur si PDS 70.

Pamja e mahnitshme, e konsideruar si zbulimi i parë i fuqishëm i një planeti të ri, u kap nga instrumenti SPHERE në "Teleskopin shumë të madh të ESO-s" dhe qëndron qartë si një pikë e ndritshme në të djathtë të qendrës së zezë të imazhit.

Fotoja unike u bë e mundur në sajë të përdorimit të një filtri, i njohur si koronograf, i cili bllokon dritën nga ylli qendror dhe lejon zbulimin e disqeve më të dobëta, shpjegoi ESO.

"Këto disqe rreth yjeve të rinj janë vendlindja e planetit, por deri më tani vetëm një grusht vëzhgimi ka zbuluar lëkundje të planetit foshnje në to", tha Miriam Keppler, studiues kryesor nga Instituti Max Planck për Astronomi.

Planeti në zhvillim është një gjigant i gazit me një masë më të madhe se Jupiter, që ndodhet rreth 3 miliard km nga ylli qendror - afërsisht ekuivalent me distancën midis Uranit dhe Diellit. Të dhënat gjithashtu sugjerojnë se atmosfera e planetit është e re dhe ka një temperaturë sipërfaqe prej 1000 C, duke e bërë atë shumë më të nxehtë se çdo planet në sistemin tonë diellor.

Shkencëtarët shpresojnë se zbulimi do të ofrojë një pasqyrë më të madhe në fazat e hershme të evolucionit planetarë dhe do të rrisë kuptimin e përgjithshëm të botëve të huaj.

/Ora News.tv/