Në kufirin e gjelbër midis Bosnjës dhe Kroacisë, emigrantët po dëbohen në mënyrë të paligjshme, pa proces gjyqësor. Një fakt të tillë e kanë dokumentuar një grup gazetarësh zviceranë përmes pamjeve filmike.

Prej kohësh kishte akuza, por tashmë gazetarëte emisionit "Rundschau" në televizionin SRF në Zvicër paraqesin materiale të reja video, që tregojnë qartë se si policia kroate në mënyrë të paligjshme i deporton refugjatët në të gjithë kufirin e gjelbër drejt Bosnjes fqinje.

Pamjet janë filmuar në fund të prillit në një pjesë kufitare të braktisur në pyll, në Bosnjën veriore.

Në foto ju mund të shihni se si policia kroate shoqëron një grup prej rreth 30 personash me çanta në shpinë. Në pikën kufitare me Bosnjen, zyrtarët pastaj u kërkojnë atyre të ndjekin një rrugë që të çon në vendin fqinj.

Në dy ditë xhirime, gazetarët zviceranë vunë re katër raste deportimesh.

Në total, këto veprime prekën rreth 70 njerëz, kryesisht nga Pakistani, Algjeria dhe Afganistani.

I dëbuar me forcë nga vendi

Viktimat i thanë "Rundschau" se ata ishin kthyer në Bosnje nga policia kroate pa gjyq dhe me forcë. Një i ri nga Pakistani thotë: «Ata na kapën në pyll, i vunë të gjithë në një furgon dhe i çuan drejt kufirit. Udhëtimi zgjati rreth dy orë. Më pas ata shkatërruan telefonat tanë celularë dhe na dërguan me goditje në Bosnje. "

Edhe paratë e pakta që refugjatët kishin pasur ishin vjedhur prej tyre.

Një familje afgane me fëmijë të vegjël gjithashtu u kap nga policët në pyll. Fëmija më i madh thotë: «Ata na treguan pistoletat dhe thanë 'Stop!' Ishim shumë të frikësuar dhe bërtitëm.

"Kur familja kërkoi azil, zyrtarët duke përqeshur thanë se do t'i jepej" azil boshnjak ".

Kroacia mohon akuzat

"Dëbimet janë të paligjshme dhe në kundërshtim me ligjin e BE dhe të drejtën ndërkombëtare.

Një riatdhesim i mundshëm i migrantëve gjithmonë kërkon një procedurë zyrtare", shpjegon András Léderer i Komitetit Hungarez të Helsinkit (HHC) për "Rundschau".

Nuk ka rëndësi nëse refugjatët hynë ilegalisht apo jo. Çdo rast duhej të kontrollohej individualisht.

"Nuk duhet të hedhësh njerëz jashtë vendit në mes të pyllit ose në një fushë", thotë Lederer.

Ministria e Brendshme kroate mbron veten kundër akuzave për riatdhesim të paligjshëm.

"Policët do të ndalojnë të huajt që nuk janë të autorizuar për të hyrë në BE drejtëpërdrejtë në kufi. Përveç kësaj, migrantët nuk u rrahën, as nuk u grabitën nga oficerët e policisë. Askush nuk do të pengohet të aplikojë për azil në Kroaci".

Por për Lerderin nga HHC, është e qartë se dëbimet janë në kundërshtim me Marrëveshjen e Kufirit sepse ato nuk mbahen në praninë e autoriteteve boshnjake.

Komisioni i BE në Bruksel nuk dëshironte të komentonte për rastin, siç raporton "Rundschau".

Një kërkesë për intervistë drejtuar Komisionerit të BE për Migracionin u refuzua.


/Ora News.tv/