Shkencëtarët në Japoni dhe Australi kanë krijuar një test gjaku që mund të zbulojë ndërtimin e proteinave toksike të lidhura me sëmundjen Alzheimer.

Kjo është botuar në revistën Nature dhe është një hap i rëndësishëm drejt një prove të gjakut për të zbuluar çrregullimet mendore.

Testi ishte 90% i saktë kur u provua në njerëz të shëndetshëm, ata me humbje të kujtesës dhe pacientë të prekur nga sëmundja e Alzheimerit.

Ekspertët thanë se qasja ishte në një fazë e parë dhe kishte nevojë për testime të mëtejshme, por duket shumë premtuese.

Sëmundja e Azheimerit filllon shumë kohë para se pacientët të kenë ndonjë simptomë të humbjes së kujtesës.

Trajtimi i demencës duhet të fillojë para humbjes së përhershme të qëlizave të trupit, prandaj kanë filluar hulumtimet për të zbuluar Alzheimer.

/Ora News.tv/