Qumështi i kësaj krijese e quajtur në latinisht "Platypus" është burimi i një proteine që mund të ndihmojë në luftimin e infeksioneve, sipas një grupi shkencëtarësh në Australi. Përdorimi në rritje i antibiotikëve gjatë shekullit të kaluar ka ngritur shqetësime në lidhje me rezistencën nga antibiotikët të mikrobeve. 

Kërkimi për alternativa ndaj antibiotikëve e çoi këtë grup shkencëtarësh tek kjo  kafshë e çuditshme dhe e vogël.

"Platypus" është pjesë e një grupi të vogël kafshësh të quajtur "monotremes", gjitar primitiv, i cili bën vezë dhe njëkohësisht prodhon edhe qumësht për të ushqyer të vegjlit.

Nëse nuk e keni parë një, platypus ka një sqep të ngjashëm me një rosë, trupin e një brejtësi dhe bishtin e një kastori. Ata janë gjithashtu helmues.

Platypus nuk ka thith, ndërsa qumështin e nxjerr nga lëkura në formë djersitjeje nga ku pinë të vegjlit.

Dr. Julie Sharp, një nga studiuesit e përfshirë në studim, tha në një njoftim për shtyp se kjo është arsyeja pse ata besonin se qumështi krijesës përmbante një proteinë me karakteristika mbrojtëse antibakteriale.

Në një letër të botuar në "Communications Biology Structural", shkencëtarët thanë se forma unike e proteinës mendohet të jetë përgjegjës për rezistencën ndaj baktereve. Ata madje e krijuan proteinën "Tempulli Shirley".

"Megjithëse kemi identifikuar këtë proteinë shumë të pazakontë, si vetëm ekzistues në monotremë. Ky zbulim rrit njohuritë tona për strukturat e proteinave në përgjithësi dhe do të vazhdojë të ndihmojë në punën tjetër të zbulimit të ilaçit", - shkruante Dr. Janet Newman, autori kryesor i studimit.

Që nga janari 2018, infeksionet rezistente antibiotike ishin të pranishme në çdo vend, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). 

Pacientët me infeksione të shkaktuara nga bakteret rezistente ndaj barnave janë në rrezik më të madh për rezultate më të këqija klinike dhe vdekje. 

Sëmundjet e trajtuara më parë si malaria, tuberkulozi dhe gonorreja, kanë treguar rezistencë ndaj ilaçit në disa raste, sipas OBSH.

/Ora News.tv/