Studiuesit sugjerojnë se inteligjenca artificiale (AI) është më e mirë dhe më e shpejtë në zbulimin e kancerit sesa në klinika.

Një sistem i tillë i zhvilluar nga një ekip nga Gjermania, Franca dhe SHBA mund të diagnostikojë më mirë kancerin e lëkurës sesa dermatologët. Në studim, softueri ishte në gjendje të zbulonte me saktësi kancerin në 95% të imazheve të moleve kanceroze dhe spoteve beninje, ndërsa një ekip prej 58 dermatologësh ishte i saktë në 87% të rasteve.

Një algoritëm për kancerin e prostatës

Studiuesit kinezë kanë zhvilluar një algoritëm që mund të diagnostikojë kancerin e prostatës me saktësi si një patolog. Udhëheqësi i hulumtimit Hongqian Guo i Universitetit Nanjing tha: "Kjo do të ndihmojë patologët të bëjnë diagnoza më të mira dhe më të shpejta, si dhe eliminimin e ndryshimeve të përditshme në gjykim që mund të zvarriten nga vlerësimet njerëzore".

Tumoret e kokës dhe qafës

Hulumtuesit në Universitetin e Teksasit, Houston, kanë zhvilluar softuer për të konturuar saktësisht formën e tumoreve të kancerit në kokë dhe qafë. Në studime, mjekët e trajnuar kanë treguar të bëjnë vlerësime gjerësisht të ndryshme të vëllimit të tumorit. Ky program mundëson që onkologët e rrezatimit të synojnë trajtimin e tyre në mënyrë më të saktë, veçanërisht kritike në këto lloje të kancerit për shkak të indeve të tjera vulnerabël të afërta.

Kanceri kolorektal

Shkencëtarët nga Yokohama, Japoni, kanë zhvilluar softuer që mund të zbulojë kancerin kolorektal në fazat e hershme me saktësi prej 86%. Ky lloj i kancerit është shpesh i vështirë për tu gjetur përpara se tumoret të bëhen malinje dhe vdekjeprurëse, pasi qelizat kanceroze hyjnë në qarkullimin e gjakut, kështu që zbulimi i hershëm është kritik.

Kanceri i gjirit

Studiuesit në Imperial College London po punojnë me DeepMind Health për të zhvilluar teknika të bazuara në AI për të përmirësuar saktësinë e shfaqjes së kancerit të gjirit. Duke studiuar 7.500 mamografi anonime, ata shpresojnë të krijojnë softuer që do të reduktonte diagnostifikimin dhe pozicionet false. Ata synojnë të raportojnë gjetjet e tyre më vonë këtë vit.

/Ora News.tv/