India është bërë ekonomia e gjashtë më e madhe në botë, duke e shtyrë Francën në vendin e shtatë, sipas të dhënave të fundit nga Banka Botërore.

Produkti i brendshëm bruto (GDP) i vendit u rrit në 2.597 trilion dollarë në fund të vitit 2017, krahasuar me 2.582 trilion dollarë të Francës.

India ka dyfishuar PBB-në e saj në dhjetë vitet e fundit, por me 1.34 miliardë njerëz - një popullsi 20 herë më e lartë se në Francë. Vendi evropian ka standarde më të mira jetese.

Me parashikimin e rritjes prej 7.3 për qind në dy vitet e ardhshme, India po bëhet ekonomia në zhvillim me rritje më të shpejtë në botë. Banka Botërore parashikon që rritja do të përshpejtohet deri në 7.5 për qind për 2019-20.

"Ekonomia e Indisë (sot) është e fuqishme, elastike dhe ka potencial për të dhënë rritje të qëndrueshme", tha Ayhan Kose, Drejtor i Grupit të Perspektivës së Zhvillimit në Bankën Botërore. Programet kryesore të ekonomisë indiane janë "konsumi i fuqishëm privat dhe forcimi i investimeve".

Firma bankare HSBC me bazë në Londër raportoi se vendi mund të kapërcejë Japoninë dhe Gjermaninë për t'u bërë ekonomia e tretë më e madhe në dekadën e ardhshme. Firma këshilluese PricewaterhouseCoopers (PwC) pajtohet me atë parashikim.

Vitin e kaluar u parashikua se gjatë tre dekadave të ardhshme, ekonomia globale do të dominohet nga Kina, ndërsa ekonomia amerikane do të mbetet prapa Indisë.

Rusia do të bëhet ekonomia kryesore evropiane përpara Gjermanisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Italisë me një GDP prej 7 trilionë dollarë, sipas një raporti të PwC.

/Ora News.tv/