Gjiganti i medias sociale ka hequr një rrjet faqesh me miliona pasues, të lidhur me "Knights Templar International" (KTI), një organizatë 'militante krishtere' aktive në Ballkan.

Facebook ka hequr të paktën 14 faqe të identifikuara pas një bashkëpunimi me  BIRN dhe BBC.

KTI, e cila e quan veten "një mburojë e gjallë dhe një shpatë për mbrojtjen e komuniteteve të krishtera dhe ruajtjen e parimeve të krishtera", është mburrur për mënyrën se si rrjeti i saj i gjerë i faqeve në mediat sociale ka ndihmuar në zgjedhjen e Donald Trump si President i SHBA-ve si dhe duke ndihmuar referendumin në Mbretërinë e Bashkuar për t'u shkëputur nga Bashkimi Evropian.

Artikujt aktualë të lajmeve në faqen e saj të internetit përshëndesin "një rënie të madhe të abortit në Rusi" dhe referendumin e ardhshëm kundër martesës së homoseksualëve në Rumani.

Organizata ka tërhequr polemika për pikëpamjet e saj të ashpra mbi emigracionin mysliman në Evropë dhe dhurimin e pajisjeve për të ashtuquajturat "gjuetarë migrues" në Bullgari dhe për serbët e Kosovës që po përgatiten për konfrontim me shumicën kryesisht myslimane të vendit.

Knights Templar International është emëruar sipas rendit mesjetar katolik të kryqëzatave, i themeluar në shekullin e 12-të, i cili luajti një rol të rëndësishëm me luftërat në Tokën e Shenjtë kundër myslimanëve. Fillimisht i vendosur në Jerusalem, rendi u detyrua më vonë të zhvendoste bazën në Qipro.

Urdhri u shpërbë nga Papa në vitin 1312 dhe shumë nga anëtarët e saj u ekzekutuan.

Organizata moderne, e cila nuk ka lidhje me Vatikanin, ka qenë e lidhur me aktivistin James-Jim Dowson, i lindur në Skoci, i djathtë ekstrem dhe anti-abort, i quajtur "organizatori i marketingut ekstremist", megjithëse ai mohon rolin zyrtar në organizatë.

Në 2016, Dowson u ndalua nga Hungaria, dikur një qendër kyçe e rrjetit KTI, si pjesë e goditjeve të gjera nga autoritetet hungareze mbi aktivistët e ekstremit të djathtë që përdorin vendin e tyre si bazë.

KTI kanë përdorur gjithnjë e më shumë Beogradin për aktivitetet e saj në media.

Aktivitetet e KTI në Serbi përfshijnë filmimin e videove nga kryeqyteti, duke ndihmuar në nisjen e faqeve të internetit dhe duke trajnuar grupet e djathtë dhe aktivistët në mënyrën se si të fitojë "luftën e informacionit".

Krahas trajnimit të medias, KTI - e cila Dowson e përshkruan si një "mënyrë militante të krishterë" - gjithashtu ka furnizuar pajisje për vullnetarët në atë që e quan vijën e parë midis krishterimit dhe Islamit.

Ajo ka përdorur fondet e veta për të siguruar xhaketa taktike (forca mbrojtëse trupore) dhe pajisje komunikimi për grupet serbe në zonën e veriut të Kosovës dhe për grupet vigjilente që ndalojnë migrantët në kufirin bullgaro-turk.

/Ora News.tv/