Eksperti Fiskal, Eduart Sharka i ftuar në emisionin “Ekopolitikë” në RTV Ora deklaroi se në vetëvete skema e kompensimit urdhëron me ligj një operator në treg siç është grumbulluesi i qumshtit, apo verës t'i japi shteti nga fondet e veta.

Sipas tij kjo skemë është antikushtetuese.

Pjesë nga biseda në studio:

Gjoka: Nuk kanë filluar akoma perimet, bimët. Mos e shihni këtë vit që për hir të së vërtetës sherebela ka mungesë, pra mungon në treg.

Kadia: Do ketë edhe për bimët medicinale?

Gjoka: Absolutisht po.

Sharka: Për perimet është atrofizuar komplet zinxhiri i distribuimit nga fermeri tek konsumatori në tregun e brendshëm ka kaluar në informalitet. Mishi, vaji i ullit në tetor, rrushi, i bie që ta blejë. Kemi konfondim të skemës së kompensimit me TVSH-në. Është i vetmi vend, mund të jetë specifike po ai 6% që ne themi e blem me 6 dhe e shesim me 20 dhe është diferenca 14, në vetëvete nuk është TVSH. Ai është një subvencionim që shteti kërkon t'ia japi fermerit, por në një skemë antikushtetuese. Sepse është në shkelje të së drejtës së operatorit në treg. Në vetëvete skema e kompensimit është që shteti urdhëron me ligj një operator në treg siç është grumbulluesi i qumshtit, apo verëst'i japi për shtetit nga fondet e veta. Kjo duhet parë sepse është antikushtetuese.

/Ora News.tv/