Shkencëtarët amerikanë kanë përzier qelizat artificiale njerëzore me embrionet e një pule në një eksperiment të çuditshëm që rrit kockat dhe strukturat nervore.

Studimi në format e hershme të zhvillimit njerëzor u krye nga një ekip kërkimor në Universitetin "Rockefeller" në Nju Jork dhe përdorën embrionet nga zogjtë e pulës me qelizat artificiale të dizajnuara për të ripërtërirë indet njerëzore.

Botuar në revistën "Nature", u studiua hulumtimi i qelizave burimore delves në evolucionin kompleks të organeve të rëndësishme njerëzore si truri, mushkëritë, mëlçia, si dhe struktura e kockave. Duke kuptuar rritjen e strukturave të tilla, shtigjet e përcaktuara të qelizave të caktuara, shkencëtarët shpresojnë mund të ndryshojnë sëmundjet "mekanike" që ndikojnë në to.

Për studimin, kërkuesit shndërruan grupet e qelizave të njeriut në embrionet e pulave të vërteta dhe zbuluan se përzierja krijoi një strukturë kurrizore, si dhe fazat e hershme të indeve nervore. Është hera e parë që shkencëtarët kanë arritur një sukses të tillë. Derisa nuk ka gjasa që njerëzit mutantë-pule të hibrive tani do të rriten në laboratorë, studimi nxjerr në pah një reagim interesant të ADN-së nga dy lloje krejtësisht të ndryshëm.

"Për habinë time, shartimi jo vetëm që mbijetoi, por në të vërtetë i dha mundësi këtyre strukturave të organizuara bukur ", tha Ali Brivanlou, shkencëtari kryesor pas projektit. Embrioni i shartimit nuk ka jetuar aq gjatë sa për të zhvilluar më tej.

Sipas Brivanlou, fakti që qelizat e njeriut zhvillohen në pjesë të shpinës dhe indet e pulës dhe formojnë neuroanatominë të veçantë tregojnë se sinjalizimi ose rrugët e përcaktuara ekzistojnë.

/Ora News.tv/