Dushi i meteorëve Perseid, e këtij viti premton të jetë një nga më të mirët për ata që studiojnë yjet. Një hënë e re bën që qielli të jetë i errët dhe kjo do të thotë se kushtet e natës janë optimale për këtë ngjarje kozmike potencialisht katastrofike.

Rreth 70 yje pritet të bien nga qielli dhe do të jenë të dukshme nga Toka në orët e hershme të mëngjesit të së hënës.

Ja pesë fakte të tjera rreth dushit meteor të Perseid:

Një nga më të qëndrueshmet:

Dushi meteor Perseid është një nga dushet më të besueshme vit pas viti me Comet Swift-Tuttle duke qenë në orbitë për mijëra vjet. Ajo kërkon 133 vjet për një elips diellor dhe ky është viti i parë që ka kaluar në sistemin e brendshëm diellor që nga viti 1991. Herën tjetër do të jetë në 2126.

Është me të vërtetë pluhur kozmik:

Dushi i meteorëve është në të vërtetë Toka që lëviz në grimca të pluhurit dhe shkëmbinj nga kometa, disa të vegjël sa kokrra të rërës. Hyrja në atmosferë me shpejtësi të lartë, fërkimi që ata krijojnë gjatë kalimit të tyre shkakton që ajri rreth meteorit të nxehet në mënyrë dramatike, duke rezultuar në një dritë të shkurtër të ndritshme karakteristike.

Caktuar pas një konstelacioni:

Dushi meteor Perseid merr emrin e tij nga konstelacioni Perseus, rajoni i hapësirës ku meteorët do të dalin rreptësisht larg. Studiuesit do të donin të vendosin karriget e tyre me mes të kësaj pike, në mënyrë që të kenë një pamje të gjerë të qiellit të natës dhe të kapin meteorët të lëvizin larg nga pika e qendrës.

Kjo mund të shkatërrojë tokën (por jo tani):

Me një bërthamë që është 26 km në diametër, Comet Swift-Tuttle përmban rreth 30 herë energjinë kinetike të goditjes së asteroidit që fshiu dinosaurët. Bazuar në një bashkëveprim të ardhshëm me Jupiterin, ai ka rreth 1 në 1 milion për t'u ballafaquar me Tokën, sipas shkrimtarit astrofizik dhe shkencor Ethan Siegel. Por kjo nuk do të ndodhë deri në vitin 4479, kështu që nuk ka nevojë të porosisni një bunker për t'u mbrojtur!

Nuk ka pajisje të nevojshme:

Ju nuk keni nevojë për ndonjë pajisje të specializuar për të parë dushin për aq kohë sa qielli i natës është i qartë. Banorët ruralë do të kenë shansin më të mirë për të parë spektaklin për shkak se kanë më pak dritë dhe ajrin për të pastër.

Kushtet janë ndihmuar nga një Hënë e re e cila do ta bëjë qiellin edhe më të errët, vetëm ju duhet t'i jepni vetes 10-20 minuta për të përshtatur sytë tuaj.

/Ora News.tv/