24 vite pas emigrimit, këngëtari me origjinë nga Fieri, Ermal Meta, erdhi në një rrëfim të veçantë për publikun shqiptar rreth historisë së tij, nga largimi prej Shqipërisë, integrimi në shoqërinë italiane dhe muzikën. 

"E kam kaluar detin Jon jo mbi traget por mbi nota…"  u shpreh ai gjatë bashkëbisedimit me studentët shqiptarë dhe italianë në ambientet e Muzeut Historik Kombëtar.

 24 vite janë shumë si kohë fizike, por jo aq sa për ti shkulur nga zemra dashurinë për atdheun, gjuhën dhe traditat shqiptare. 

Këtë e tregoi më së miri edhe fakti se pothuajse gjatë gjithë kohës, Ermal Meta,  foli shqip dhe shqipe të pastër.

Ermal Meta: Shqipëria më mungon çdo ditë, nga ana e gjuhës, zakoneve, ndjenjave. Dje kur erdha këtu më duket vetja si i dehur sepse fakti që dëgjoja gjithandej gjuhën time më dukej diçka e veçantë.Në të vërtet është shumë normale, gjëja e veçantë është atje, gjuhën time nuk e dëgjoj kurrë.Me sa e kuptoni e kam humbur dhe pak praktikën, e humbet praktikën e gjuhës por jo praktikën e zemrës.Atë nuk e humbet ndonjëherë.

Atdheun dhe vendin ku lind nuk e zgjedh dot askush, por nëse do ndodhte këngëtari thotë se do të zgjidhte Shqipërinë.

Ermal Meta: Jam shumë krenar që jam shqiptar. Po shtoj edhe diçka. Një fëmijë nuk e zgjedh dot atdheun dhe  vendin ku do lindë. Por nëqoftëse unë do të lindja prapë dhe do të kem koshiencë dhe do të kem mundësi të zgjedh, do të zgjidhja prapë të lindja këtu.

Si artist, kënga që do ti kushtonte vendit të tij do të ishte: "Dolce terra mia". 


/Ora News.tv/