Veshjet, në të cilat janë vendosur "qeliza" diellore të vogla në madhësinë e një pleshti, mund t'u lejojë përdoruesve të gjenerojnë energji elektrike në lëvizje dhe me të mund të karikojnë celularët dhe orët inteligjente.

Universiteti Nottingham Trent ka zhvilluar një mënyrë për të futur qeliza diellore në fijet që më pas enden në tekstile.

Teknologjia është testuar dhe provuar të ngarkojë një telefon celular dhe një Fitbit. Qelizat janë të kapsuluara në një rrëshirë që lejon rrobat ta lahen dhe të vishen njësoj si çdo formë tjetër e veshjeve.

Në vetëm tre milimetra gjatësi dhe 1.5 milimetra gjerësi, qelizat janë pothuajse të padukshme për syrin e lirë dhe nuk mund të ndjehen nga përdoruesi.

Profesor Tilak Dias, i Shkollës së Artit dhe Dizajnit, tha: "Me futjen e qelizave diellore në fije, ne mund të krijojmë rroba dhe pëlhura që gjenerojnë energji në mënyrë të qëndrueshme. Veshjet do të duken dhe do të jetë si çdo tekstil tjetër, por brenda fibrave do të jetë një rrjet i mini-qelizave që krijojnë energji elektrike, gjë që mund të largojë nevojën për t'u lidhur me "murin" dhe për të zvogëluar kërkesën në rrjet, duke ulur emetimet e karbonit. Kjo teknologji do t'u lejojë njerëzve të përdorin tekstilet inteligjente gjatë lëvizjes ".

/Ora News.tv/