Një lumë mund të paraqiste një rrezik serioz për shëndetin e banorëve lokalë, teksa befa u kthye në ngjyrë të kuqe të gjakut. Ekspertët janë të habitur nga fenomeni i çuditshëm, i cili ka bërë që njerëzit të kenë frikë nga cilësia e ujit të pijshëm në qytetin e Tyumen, Rusi.

Zyrtarët në Siberinë perëndimore ende nuk kanë nxjerrë rezultatet e testeve mbi mostrat e marra nga lumi, por agjencia shtetërore e lajmeve Itar-Tass e ka cilësuar incidentin si një "bombë biblike".

Vendorët e shqetësuar dyshojnë për hedhjen e kimikateve të panjohura në ujërat normalisht të turbullta të lumit të vogël Molchanka, njoftoi Times Siberian.

Një banor tha: "Kjo mund të jetë shumë serioze."

Maria Parashchenko, nga fshati Novotarmansky, tha: "Lumi Molchanka u kthye në ngjyrë të kuqe rreth një javë më parë.

"Ngjyra e pazakontë vërehet më mirë midis vendbanimeve të Novotarmansky dhe Molchanova."

Një zëdhënës i mbikëqyrësit shtetëror Rosprirodnadzor pranoi se deri më tani nuk kemi supozime se çfarë mund të jetë.

Alexander Rein, kreu i Departamentit të Burimeve të Ujësjellësit dhe Ekologjisë së Tjerumit, tha"Ne jemi ende duke u përpjekur për të përcaktuar shkaqet".

"Zyrtarët nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Shtetërore dhe administrata e rajonit Tyumen po kontrollojnë përgjatë lumit, duke kontrolluar nëse kjo mund të ishte shkaktuar nga një ndërmarrje.

"Mostrat e ujit janë marrë gjatë gjithë zonën e ndotur". 

"Ne po punojmë për këtë çështje dhe shpresojmë që të arrijmë në fund të tij brenda 24 orëve të ardhshme".

"Ne kurrë nuk kemi trajtuar këtë gjë para se të presim rezultatet e testeve".

/Ora News.tv/