Shfrytëzimi i arkivave të komunizimit ka ndeshur përplasje ligjore mes Autoritetit të Dosjeve i krijuar vitet e fundit dhe Institutit të Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizimit. Në komisionin parlamentar të Ligjeve, studiuesi Uran Butka kërkoi përcaktim të qartë të kompetencave të institucioneve. 

Ka përplasje ligjore për shfrytëzimin e arkivave për ish të përndjekurit politikë të veprimtarisë së Autoritetit të Hapjeve të Dosjeve dhe Institutit të Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit. Shqetësimi u ngrit në komisionin parlamentar të Ligjeve nga historiani dhe studiuesi Uran Butka.

Uran Butka: Na është kruijuar një vështirësi lidhur me arkivën të cilat kanë qenë të hapura por tashmë në Arkivin e Ministrisë së Brendshme ka një farë pengese, ose dublim sepse është futur brenda autoriteti i dosjeve dhe nuk e dimë ligjërisht si qëndron kjo punë. A do të administrohet dhe arkivi i ministrisë së Brendshme nga autoriteti i dosjeve sic pretendohet nga ata apo do të vazhdojë puna siç ka qenë?!

Ulsi Manja: Nuk besoj se është cështje përplasje ligjish, por gjithësesi pasi të kemi edhe raportimin e autoritetit të hapjes së dosjeve do të kemi dhe një analizë për të përcaktuar sferën e veprimtarisë së secilit prej institucioneve.

Në raportin vjetor të punës së  Institutit të Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit u evidentua puna e bërë në shkolla, kryesisht në gjimnaze për informimin e të rinjve për periudhën komuniste.

/Ora News.tv/