Çdo zgjidhje për ngrohjen globale me siguri do të mbështetet në një zgjerim të energjisë së rinovueshme, duke zvogëluar emetimet e dyoksidit të karbonit me energji të pastër diellore ose të erës dhe teknologjive të ngjashme. Ende nuk është e qartë, cilat teknologji mund të japin sasi të mëdha energjie, duke shmangur pasojat negative mjedisore.

Hulumtimet e botuara sot mund të ndihmojnë në sqarimin e situatës - dhe nuk është inkurajuese për ata që janë entuziastë tek energjia e erës. 

Ajo sugjeron se fuqia e disponueshme nga era është shumë më e kufizuar sesa mendojnë shumë ekspertë dhe se vendosja në një shkallë më të madhe mund të rrisë ndjeshëm temperaturat mbi sipërfaqen e Tokës, pasi turbinat ndryshojnë rrjedhat atmosferike. 

Hulumtimi nxjerr në pah një realitet të dhimbshëm, por jo krejtësisht të habitshëm: Edhe teknologjitë më të pastra të rinovueshme kanë kosto mjedisore.

Ndërsa kërkesa për energji vazhdon të rritet, sidomos në Indi dhe Kinë, emetimet e dyoksidit të karbonit do të rriten shumë derisa të mos ketë burime energjie me zero karbon.

Studimet zbuluan se ndërveprimet e turbinave me atmosferën kanë të ngjarë të çojnë në një rishpërndarje të nxehtësisë në atmosferë më të ulët, duke rezultuar në një ngrohje 0.54 gradë Celsius brenda rajonit të fermave të erës dhe një rritje prej 0.24 gradë Celsius mbi SHBA-në kontinentale.

Këto rezultate, vënë re ata, aktualisht përputhen mjaft mirë me vëzhgimet e fundit satelitore të ngrohjes lokale rreth fermave të erës që veprojnë në Kaliforni, Illinois, Iowa dhe Teksas.

Në vitin 2017, era dhe energjia diellore së bashku përbënin më pak se 8 për qind të energjisë elektrike të SHBA.


/Ora News.tv/